Confucius moet Avatar verslaan

Populaire Avatar uit de Chinese 2D-bioscopen

Nieuws door

archief oud artikel 22 januari 2010 Opschudding in China. De film Avatar wordt uit 2D-bioscopen gehaald door de Chinese overheid. En dat is vreemd, want James Camerons nieuwste paradepaartje trekt volle zalen. In plaats van Avatar wordt Confusius vertoond, een film over een beroemd denker en sociaal filosoof uit het oude China. En laat dit nu nét een eigen product uit China zijn.

De reden waarom Avatar van de 1.628 schermen verdwijnt is onduidelijk. Misschien is het een beetje lullig voor China als het westerse Avatar volle zalen blijft trekken, terwijl geen hond Confusius bekijkt. Of ligt het misschien ergens anders aan?

In China verhuisden de afgelopen decennia miljoenen mensen. Zij moesten plaats maken voor wegen, stuwdammen en buitenwijken. In Avatar moeten de Na'vi plaats maken voor de mensen. De film steunt daarom het verzet van mensen die een gedwongen volksverhuizing moeten ondergaan. Een reden voor China om dit verzet in de kiem te smoren en de film uit de bioscoop te halen.

Het is apart dat de Chinese overheid beslist welke films er te zien zijn in de bioscopen en welke niet. Jaarlijks worden er slechts twintig buitenlandse films toegelaten en vaak zijn ze niet langer dan tien dagen te zien.

Wie Avatar nog in China wil zien moet naar één van de 900 3D-bioscopen. Het land telt elf Imax-schermen, waar de film het best tot zijn recht komt. Kaartjes voor een Imax-voorstelling van Avatar circuleren op de Chinese zwarte markt. De prijs: een slordige 500 euro. Per stuk.

Confusius is in China lauw ontvangen. Sommige veldslagen zijn groots, maar de tweede helft van de film is dodelijk saai.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 22 januari 2010 - 127

Dit past bij 'Confucius moet Avatar verslaan'