Engelsen in de clinch om Stonehenge

Nieuw bezoekerscentrum: "maak van Stonehenge geen volkstuintje"

Nieuws door

archief oud artikel 8 februari 2010 Cultuur Het is de kroon op het Engelse erfgoed. Stonehenge, een vijfduizend jaar oud monument in een wijds en plat Brits landschap. Het Australische architectenbureau Denton Corker Marshall (DCM) wil er al jarenlang een futuristisch bezoekerscentrum bouwen. Het bedrijf stuitte altijd op verzet, maar nu hebben de architecten eindelijk toestemming gekregen het centrum te bouwen.

Sinds jaar en dag zijn de rechtopstaande stenen van Stonehenge werelderfgoed, bekeken door 800.000 bezoekers per jaar. Maar het zijn alleen de stenen, niets meer. Ondanks de rijke historische achtergrond ben je er snel op uitgekeken. Dat gaat veranderen, moet de heer Stephen Quinlan, directeur van DCM, hebben gedacht. Het bezoekerscentrum dat zijn bedrijf ontwierp, geeft inzicht in de geschiedenis van Stonehenge. En de bezoeker nuttigt in het geplande café wat lekkers, waarna hij richting het monument wandelt. Het centrum moet op anderhalve mijl afstand van Stonehenge komen te liggen en is vanaf het monument niet te zien.

Groots

Het gebouw bestaat uit een golvende luifel die wordt ondersteund door glazen en houten palen. Het dak is langs de randen geperforeerd, waardoor zonlicht in een patroon doorgelaten wordt. "Dit bezoekerscentrum doet recht aan de grootsheid van een van 's werelds beroemdste monumenten", aldus Loraine Knowles, Stonehenge projectleider bij English Heritage (Brits Erfgoed).

Niet blij

Maar nog steeds is niet iedereen blij met de komst van het centrum. De vorm en stijl, het gebouw überhaupt, past niet in de kenmerkende omgeving van Stonehenge. Dit vindt de Commission for Architecture and the Built Environment (CABE), de designwaakhond van de Engelse overheid. "We vragen ons af of een dergelijk ontwerp wel het juiste is in een eeuwenoud landschap met een oneindige horizon", aldus Diane Haigh van CABE. "Als je Stonehenge nadert moet je het Stonehenge-gevoel krijgen. Dit bezoekerscentrum past meer bij een volkstuin dan bij een eeuwenoud monument van wereldformaat."

Voorgoed

Stephen Quinlan, directeur van DCM, verdedigt het ontwerp: "Het is niet de bedoeling dat het bezoekerscentrum het nieuwe Stonehenge-icoon wordt. Het is een faciliteit om het landschap beter te leren begrijpen." Quinlan voegt toe: "We nemen de kritiek van CABE wel erg serieus en lopen het hele plan door op mogelijke aanpassingen. Maar het centrum komt er, wat ons betreft." Diane Haigh heeft er een hard hoofd in. "Wat Stonehenge tot Stonehenge maakt, wordt weggehaald. Al duizenden jaren dezelfde simpele stenen, maar met zo'n mysterieuze achtergrond. Als dat bezoekerscentrum er komt, verandert Stonehenge voorgoed."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-02-08 15:06:52 - 94

Dit past bij 'Engelsen in de clinch om Stonehenge'