1

Russische musea missen kunstwerken

Bijna 200.000 werken verdwenen

Hermitage Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 23 februari 2010 Cultuur Russische musea zijn 182.700 kunstwerken kwijt. Dit beweert Andrej Boesigin, de Russische onderminister van Cultuur. De objecten zijn door diefstal, illegale verkoop en nalatigheid uit 1828 musea verdwenen.

Gemiddeld is ieder museum in Rusland exact honderd museumstukken kwijt. Een torenhoog aantal. Boesigin geeft de schuld aan de voormalige Sovjet-Unie. Volgens hem verkochten communistische leiders kunstwerken om de industrialisering van het land te betalen. Zo zijn er veel kunstwerken verdwenen uit de beroemde Hermitage in Sint-Petersburg.

Enkele objecten, zoals iconen, beeldhouwwerken en schilderijen, zijn later teruggevonden in buitenlandse veilinghuizen en musea.

De mooiste plekken van Rusland

Wie ooit naar Rusland gaat moet zeker een kijkje nemen in Jekaterinenburg, de hoofdstad van de Oeral. De stad heeft 27 musea, een groot theater en een operahuis. Bijzonder is de Kathedraal op het bloed, die is gebouwd op de plek waar de tsarenfamilie werd vermoord. Ook bijzonder: de televisietoren van Jekaterinenburg. Deze toren is 220 meter hoog en nooit afgebouwd.

Ook de Russische riviera: Sotsji is een bezoekje waard. Sotsji zal in 2014 de Olympische Winterspelen organiseren. In Sotsji zijn er brede stranden, palmbomen, gezellige terrasjes en prachtige gebouwen. Sotsji is een badplaats aan de Zwarte Zee. In de winter is het hier heerlijk vertoeven.

Een aanrader is de Transsiberië Express: een lange reis door heel Rusland. Neem plaats in de trein en reis over 9.000 kilometer spoor. Je treft berken- en pijnboombossen aan, maar ook kleine stadjes met oude kloosters en kastelen. De treinen van de Transsiberië Express zitten vaak vol, dus boek op tijd!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 23 februari 2010 - 670