Bevrijdingsfestivals: vier Bevrijdingsdag 5 mei!

Vier je vrijheid op het bevrijdingsfestival 5 mei

Wat is er nog meer te doen op Bevrijdingsdag? Redactioneel door

archief oud artikel 24 april 2014 Cultuur Nederland is een vrij land en dat moet gevierd worden! Maar welke artiesten komen er op welk bevrijdingsfestival? En valt er nog meer te beleven? DagjeWeg.NL helpt een handje. Geniet van gave optredens, laat van je horen in een debat over de vrijheid of ga gewoon lekker relaxen. Vier de Bevrijdingsdag!

Met 14 festivals, 40 podia, 250 bands en meer dan een milljoen bezoekers is het bevrijdingsfestival op 5 mei dé place to be. De programma's staan klaar, dus trommel je vrienden op en ga uit je dak op muziek van de Ambassadeurs van de Vrijheid: rockformatie Kensington, singer songwriter Douwe Bob en hiphopper Gers Pardoel. "Onze voorouders hebben letterlijk moeten vechten voor de vrijheid", vertelt Kensington zanger-gitarist Casper Starreveld. "Er is geen tiran die ons iets oplegt, de muziek komt echt uit onszelf. Ons succes, ons levensgeluk, danken we eigenlijk aan die waarden en normen die we op 4 en 5 mei koesteren."

Amsterdam

In Amsterdam is dit jaar weer genoeg te beleven. Het festival vindt dit jaar plaats in onder meer het Westerpark, Amsterdam Roest en bij het Anton de Komplein. In het Westerpark vind je de hoofdpodia, waar bekende namen als Cheats, Kensington en Adam & The Relevants schitteren. Voor het eerst dit jaar is er een speciale kindereditie van het bevrijdingsfestival in het Vondelpark Openluchttheater. Maar er is meer te doen. Struin over de festivalmarkt, luister naar sprookjes in de tent van het Verhalenfestival of leer meer over onderwerpen als privacy en vrijheid bij Bits of Freedom.

Benieuwd? Bekijk het hele festivalprogramma van Amsterdam.

Wageningen

In Wageningen is het bevrijdingsfestival met veertien podia een hele happening. Het hoofdpodium is de Markt, in het hart van Wageningen. Met artiesten als Chef' Special, Miss Montreal en Di-Rect belooft het één groot feest te worden. Maar Bevrijdingsfestival Wageningen heeft nog veel meer te bieden. Liefhebbers van Latin begeven zich naar de Wegener Media Latin Stage, houseliefhebbers halen hun hart op bij Dancesquare en fans van elektronische en gitaarmuziek vinden hun vertier bij Kabaal am Gemaal. Ook Wageningen heeft een speciaal kinderfestival.

Wageningen heeft veel te bieden. Stel je programma zelf samen met behulp van het festivalprogramma.

Utrecht

Uitgesnuffeld op de festivalmarkt in Utrecht? Dan op naar het hoofdpodium! Grote namen als Go Back To The Zoo, Kensington en 90's NOW zijn echte publiekstrekkers. Voor kinderen zijn er 's middags in de stadsboerderij van Park Transwijk allemaal leuke activiteiten, zoals een optreden van circus DieDom. Op het Sena Talent Stage is er ruimte voor nieuw talent. The Kik, KOFFIE en Taymir laten hier van zich horen. O, en vergeet geen kijkje te nemen bij het Plein van de Vrijheid. Op het interactieve terras kun je in gesprek met Amnesty International en Pro Demos. Want wat betekent vrijheid voor jou?

Wil je meer weten? Kijk voor meer informatie over het festivalprogramma van Utrecht op de website.

Rotterdam: bevrijdingsfestival Zuid-Holland

Het bevrijdingsfestival in Rotterdam heeft dan misschien niet zo veel podia als Amsterdam, maar het feest wordt er door het veelzijdige programma niet minder om. Op het Erasmuspodium geeft Re:Freshed Orchestra een voorzetje, waarna onder andere Gers Pardoel en Baas of Glory de longen uit hun lijf zingen. Om 15:00 uur ontsteekt burgemeester Aboutaleb het Rotterdamse bevrijdingsvuur. In de Noorse Zeemanskerk kun je je mening laten horen in het debat of genieten van de cabaretshow van Jaap Bressers.

Wil je meer weten? Kijk voor meer informatie over het festivalprogramma van Zuid-Holland op de website.

Zwolle

Ook Zwolle behoort tot één van de grootste bevrijdingsfestivals van Nederland. Met zeven podia en veel verschillende muzikanten is er voor ieder wat wils. Op podium Wärtsilä, het hoofdpodium, geeft om 11:00 uur de vrolijke meidenband De Zotte Zusjes de aftrap. Daarna zingen artiesten als Nielson, BLØF en Van Velzen de sterren van de hemel. Bij het Abbot Theater treden Knarsetand, The Excitements en John Coffey.

Zit je favoriete artiest er niet bij? Neem dan een kijkje op de website van bevrijdingsfestival Zwolle voor de rest van het programma.

Bevrijdingspop Haarlem

Ook in Haarlem is het feestje maandag 5 mei niet van de lucht. Het programma voor Bevrijdingspop Haarlem ziet er veelbelovend uit. Op het Houtpodium staan klinkende namen als Sven Hammond Soul, The Opposites en De Staat. En dan treden op het Jupiler Podium onder andere Michael Prins, Taymir en Jett Rebel. Liever iets anders? Op het Plein van de Vrijheid relax je bij de kunstbende en op het Kinderfestival ga je uit je dak bij de Silent Disco.

Meer weten over artiesten, debatten en podia? Bekijk het volledige programma van Bevrijdingspop.

Zijn de genoemde plaatsen iets te ver weg? Ook in Den Haag, Assen, Almere, Leeuwarden, Groningen, Roermond, Den Bosch en Vlissingen zijn bevrijdingsfestivals.

Laatst gewijzigd: 2014-04-28 09:34:25 · Gepubliceerd: 2010-04-28 12:29:24 - 6602