1

Holland in volle glorie

Hoogstandjes van de Nederlandse cultuur

Madurodam Redactioneel door

archief oud artikel 24 augustus 2010 Cultuur Landelijk Voor een snufje cultuur en geschiedenis hoef je de grens niet over. Nederland zit barstensvol met prachtige bouwwerken waar een hele geschiedenis achter schuilt. Deze echte Hollandse uitjes mag je niet missen!

MADURODAM – Heel Nederland ontdek je in pak 'm beet een halve dag. Want in Madurodam zijn beroemde plaatsen en gebouwen van ons land samengebracht, alleen dan 25 keer zo klein als in het echt! Steek je hoofd om het hoekje van het Paleis op de Dam en laat je oog over de complete luchthaven Schiphol glijden. Van de polder tot de binnenstad, ieder dierbaar stukje Nederland is in dit miniatuurstadje te vinden. Grote bruggen als de Erasmusbrug, een Westfriese stolpboerderij en natuurlijk de bloembollenvelden wisten al een plekje op de maquette te vinden. Madurodam is onlangs vernieuwd en moedigt de bezoeker aan om zelf aan de slag te gaan. Laad de containers op een vrachtschip in de Rotterdamse haven of laat een vliegtuig opstijgen op Schiphol. Voel je voor even de baas van heel Nederland!

Deltawerken

NEELTJE JANS - Over heel de wereld kennen ze dit staaltje van de Nederlandse strijd tegen het water: de Deltawerken. Na de watersnoodramp van 1953 werd er haast gemaakt met de bouw van deze dam, om herhaling te voorkomen. Zelfs vanuit Amerika komen ze hier op bezoek. In het Deltapark Neeltje Jans leert de bezoeker alles over de imposante verdediging van de Nederlandse kust. Behalve educatief is het park ook gewoon leuk. Met vier zeehonden presenteert Neeltje Jans iedere dag een show en in het schip de Moby Dick schuift iedereen van links naar rechts over de oceaan. Wie het water in wil duiken kan terecht in de Aquapolis, waar de rijke onderwaterwereld van de Oosterschelde samenkomt.

Zo gaat de molen...

KINDERDIJK - Hét symbool van Nederland is volgens veel buitenlanders de molen. Net als de Deltawerken zijn zij de getuigen van de eeuwenlange strijd tegen het water. De 19 molens van Kinderdijk pompten het water uit de Alblasserwaard in de Lek. Moderne gemalen hebben deze taak overgenomen en de molens zijn nu een geliefd uitstapje voor toeristen. Veel Nederlanders hebben de molens nog nooit in het echt gezien, dus dat wordt tijd! In één van de molens komt het publiek erachter hoe de molens werkten. Ook zijn er rondom de molens verschillende activiteiten, zoals een vaartocht vanuit Alblasserdam naar Kinderdijk. Sinds 1997 staan de molens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Eiland in de Noordoostpolder

SCHOKLAND - Schokland is hét bewijs van de overwinning die de Nederlanders behaalden op het water. Het eiland in de Noordoostpolder was dan weer land en dan weer water. Maar uiteindelijk won het land. Nu krijgen bezoekers de kans om de geschiedenis te herontdekken op dit eiland op het droge. Op Schokland is genoeg te doen, zoals een bezoek aan Museum Schokland. Dit museum vertelt het verhaal van de polder en wat er aan vooraf ging. En in de Gesteentetuin reizen bezoekers door de tijd aan de hand van interessante stenen. Wandelen, fietsen, Schokland ontdek je op alle mogelijke manieren. Ook dit interessante stukje Nederlands staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Het Werelderfgoed van ons kikkerlandje is zeker het bezoeken waard! Reis langs alle Werelderfgoederen van Nederland.

Laatst gewijzigd: 2023-08-27 19:08:50 · Gepubliceerd: 24 augustus 2010 - 1744