Logeren in een erfgoed

Bijzondere overnachtingen in monumentale panden

Crawfurd's Corner Redactioneel door

archief oud artikel 13 september 2011 Toerisme Landelijk Een modern en onpersoonlijk hotel is misschien niet wat je voor ogen hebt als bestemming voor een ontspannen of zelfs romantisch weekendje weg. En bovendien barst Nederland van de bijzondere bed & breakfasts! Slaap eens een nachtje op een molenzolder of in een voornaam landhuis.

Romantiek ten top

GRIJPSKERK - De romantiek viert hoogtij in het indrukwekkende Crawfurd's Corner. Ingeklemd tussen de stad Groningen en het Lauwersmeergebied trotseert dit voormalige gemeentehuis de tijd. Tot 1990 was het pand in gebruik als gemeentehuis, maar van deze bureaucratie is niets meer over. De twee gastenkamers in de bed & breakfast zijn met veel wit ingericht en hebben hierdoor een romantische uitstraling. 's Ochtends krijgen gasten een vers bereid ontbijt, maar als ze niet kunnen wachten op een kopje koffie, dan staat er een senseo klaar. Struin over het Lauwersland en door de pittoreske dorpjes, romantischer kan het niet.
Meer bed & breakfast in Groningen

TERHERNE – Friesland en water, ze zijn onafscheidelijk. Bij d' Oude Herbergh is het water maar een paar stappen verderop. De stolpboerderij met rieten kap is een toevlucht voor fervente watersporters. Na een dagje op het water, met een motorsloep, zeilboot of een echt skûtsje, nodigen de gastenkamers uit voor een dutje. Iedereen vindt wel een plekje in één van vier tweepersoonskamers. Wie na een blunder op het water geen mens meer onder ogen wil komen, kiest voor een appartement met eigen ingang. Aan het water staat een romantisch houten huisje waar zes personen samen een heerlijk weekend of weekje beleven.
Meer bed & breakfast in Friesland

Slapen op de molenzolder

HEERLEN – Knus weggestopt op de molenzolder ben je even helemaal van de wereld. Met een grote woon- en slaapkamer met een tweepersoonsbed en nog een slaapplaats in het alkoofje is de zolder geschikt voor drie personen. Maar de Caumermolen biedt nog meer. Een dubbel bed, een keuken en een badkamer vormen samen nog een appartement. Voor een luie avond op de bank of lekker warm in bed, vind je een mooi boek in de goedgevulde boekenkast. Een ontbijt met verse broodjes, kaas, allerlei beleg en fruit is bij de prijs inbegrepen.
Meer bed & breakfast in Limburg

Weggestopt in een bedstee

LIEVEREN – Mijmerend aan de waterkant bij Huize te Lieveren en ondertussen uitkijkend over het wijde Drentse landschap. Deze rust en ruimte is voor iedereen beschikbaar! In het voorhuis van de verbouwde boerderij logeren gasten in gezellige gastenverblijven of in een appartement met eigen ingang. Slapen in de bedsteekamer is wel heel romantisch. De naam zegt het al: deze kamer heeft een echte bedstee. Met een knappend vuurtje in de houtkachel ligt het hier extra knus. Maar welke kamer je ook kiest, het ontbijt staat overal klaar!
Meer bed & breakfast in Drenthe

Bij de zee

WALSOORDEN – Wie in Zeeland is, wil natuurlijk ook van de zee genieten. Recht tegenover de Bloemfabriek vinden zonaanbidders een zonnig plekje op de steiger en aan het strand. Moe en roodverbrand keren de gasten van dit bed & breakfast weer terug naar één van de twee ruime kamers. De zonsondergang laat zich aanschouwen vanuit de woonkamer, die een prachtig uitzicht heeft over Westerschelde. Vroeger werkten de arbeiders zich hier een slag in de rondte om het tarwe te malen tot bloem, maar nu zweten de gasten slechts door de hitte van de zon.
Meer bed & breakfast in Zeeland

Slapen als een heer

STEENWIJK – Slapen als een heer of als een boer? Stadslogement De Smederij van Steenwijk heeft een kamer voor iedere stand. Vijf verschillende gastenkamers met allemaal een andere sfeer. Slaap in de kleine Boerenkamer met een bedstee inclusief een flatscreen tv. Daar blijf je het liefst de hele dag in liggen! In de luxe Suite staat een romantisch hemelbed en op de zolder zijn nog twee lofts beschikbaar. Voor het ontbijt stevenen de gasten af op de voormalige smederij, waar de vuurplaats en koelbak nog staan. Behalve slapen is er in Steenwijk nog veel meer te doen, zoals een mooie wandeling langs alle antiek- en brocantewinkels. Of kom een lekkere koffie, thee of drank proeven in het naastgelegen Proeflokaal.
Meer bed & breakfast in Overijssel

Landleven

LEDEACKER – Nog steeds houdt het eerste huis van het Brabantse dorp Ledeacker stand. Deze authentieke boerderij de Stippentse Hoeve is ingericht als bed & breakfast. De gezinskamer en de tweepersoonskamer zijn beide ingericht in de stijl van het landleven. 's Ochtends vallen de gasten aan op een uitgebreid bourgondisch ontbijt. Daar begint de dag goed mee! Na het ontbijt is er genoeg te doen in de omgeving, zoals Zoo Parc Overloon en Liberty Park.
Meer bed & breakfast in Noord-Brabant

Hip overnachten

DEN HAAG – De klassieke gevel geeft niets van zijn geheimen prijs, maar achter de deur schuilt wel degelijk een verrassing. Maff Apartment vrolijkt iedere gast op met de felle kleuren en de strakke inrichting. Liggend op de loungebank blijven de ogen maar met moeite open. En er is nog zoveel te zien! In de kast staan meer dan 100 films te wachten en de tweepersoons boxspring nodigt enthousiaste springers uit. Voor een kopje koffie of thee lopen gasten naar de volledig ingerichte keuken. En dit alles is slechts de binnenkant, want buiten de deur ligt de bruisende stad Den Haag te wachten.
Meer bed & breakfast in Zuid-Holland

Platteland

KERKWIJK – Omgeven door fruitbomen rust een grote hoeve midden in de Bommelerwaard. De historische omgeving nodigt gasten uit voor lange wandelingen en fietstochten. Door pittoreske dorpjes en het natuurgebied de Lieskampen raakt iedereen betoverd door de schoonheid van Gelderland. Na het verwennen van de ogen is het tijd voor verwennerij in Het Paradijs. Dit bed & breakfast heeft twee gastenverblijven met een prachtig uitzicht over de boomgaard. Behalve een ontbijt verzorgt de gastvrouw naar wens ook een heerlijk diner of een picknickmand voor onderweg. Tip: Slot Loevestein ligt vlakbij en is zeker de moeite van het bezoeken waard!
Meer bed & breakfast in Gelderland

Uitwaaien op een eiland

TERSCHELLING – Luxe en lekker eten op een heerlijk eiland? Het klinkt als een buitenlandse droom, maar niets is minder waar. Stap op de boot naar Terschelling! De Postoari draagt nog steeds de namen van vier dominees, maar geen van hen woont er meer. Deze voormalige pastorie in Terschelling – Hoorn is omgetoverd tot een gezellige bed & breakfast met vier kamers. Geen kamer is hetzelfde, allemaal hebben ze een eigen stijl. Slapen in het begin van de 20e eeuw, of in de jaren '30, '50 of '70? In de tuin staat nog een leuke verrassing, namelijk een houtgestookte hottub!

Amsterdam

AMSTERDAM – Aan één van de mooiste straatjes van Amsterdam, de Nieuwendammerdijk, staat een zonnig huisje. Waar vroeger twee gezinnen dit onderkomen deelden verblijven gasten nu in luxe. Vlakbij de stad, maar toch de rust van het platteland. Dat vind je bij bed & breakfast De Gekroonde Zwaan. Met een bubbelbad voor twee personen, een regendouche en vloerverwarming wil je het huis bijna niet verlaten. Wie zich los weet te scheuren uit dit kleine paleis pakt de beschikbare fietsen naar het centrum of loopt naar één van de nabijgelegen terrasjes.
Meer bed & breakfast in Noord-Holland

Koninklijk overnachten

LEERSUM – Gasten van Landgoed Zuylestein voelen zich even van koninklijke bloede. Dit landgoed dateert uit de 14e eeuw en het park is uniek door de goed bewaarde renaissance stijl. Stadhouder Frederik Hendrik van Oranje Nassau kocht het landgoed en gaf het weer door aan zijn zoon Frederik van Nassau. Gasten slapen in het poortgebouw in één van de drie gastenkamers. Iedere kamer heeft een eigen badkamer, maar slechts één kamer heeft een tweepersoonsbed. Het landgoed ligt in een prachtige omgeving, waar het heerlijk fietsen en wandelen is.
Meer bed & breakfast in Utrecht

Op zoek naar een slaapplaats? Op DagjeWeg.NL staan alle bed & breakfast's van Nederland.

Laatst gewijzigd: 2022-11-08 16:05:30 · Gepubliceerd: 13 september 2011 - 10421