Nieuw soort mensapen ontdekt

Zuid-Aziatisch oerwoud geeft geheimen prijs

Apenheul Nieuws door

archief oud artikel 21 september 2010 Natuur De mens heeft een nieuw soort mensapen ontdekt, in de bergen van Vietnam, Laos en Cambodja: de noordelijke geelwanggibbon - waarvan de wetenschappelijke naam luidt: Nomascus annamensis.

Onderzoekers schrijven in een Vietnamees blad over hun ontdekking. Na DNA-onderzoek en het goed beluisteren van de geluiden die de apen met elkaar uitwisselen, concludeerden de wetenschappers dat deze gibbons tot een nog onbekend soort apen behoren. De gibbons leven in de boomtoppen van de oerwouden op de bergen. De nieuw ontdekte aap schaarde men eerst onder de soort zuidelijke witwanggibbon, dat nu dus een noordelijke en zuidelijke variant blijkt te hebben. Om deze apen te kunnen onderscheiden moet men veel ervaring hebben: de Vietnamese wetenschapper Van Ngoc Thinh weet zelfs de geluiden van individuele mensapen te onderscheiden.

Bescherming

De ontdekking is van belang voor de bescherming van de gibbons. De gibbons behoren tot de meest bedreigde diersoorten ter wereld. De gebruikelijke oorzaken: ontbossing en verkleining van het leefgebied. Op dit moment zijn er zeven soorten bekend.

Gibbons in Nederland

In Nederland zijn gibbons bijvoorbeeld in de Apenheul te zien. Daar leeft een stel witwang gibbons (Nomascus leucogenus). Deze soort lijkt sterk op de nu ontdekte soort.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-09-21 15:56:14 - 476