A.L. Snijders wint Constantijn Huygensprijs

Schrijver viert overwinning met glaasje water

Omroep Gelderland Nieuws door

archief oud artikel 2 november 2010 Cultuur Lochem, Gelderland In het Radio 1-programma Kunststof kreeg A.L. Snijders de Constantijn Huygensprijs uitgereikt. Dit is één van de belangrijkste oeuvreprijzen in het Nederlandse taalgebied.

Snijders, een pseudoniem voor Peter Cornelis Müller, kreeg de oeuvreprijs voor een genre dat hij zelf heeft verzonnen: het ZKV, het zeer korte verhaal. Aan de prijs is een geldbedrag van 9000 euro verbonden.

Vorig jaar won Arnon Grunberg, schrijver van Tirza, de prijs. In 1977 ging wijlen Harry Mulisch er met de prijs vandoor. Bekijk alle winnaars van de Constantijn Huygensprijs op Wikipedia.

Libris Geschiedenis Prijs

Volgens de jury is het "logisch" dat hij het ZKV verzon. "Alle ballast is weg uit zijn teksten, die meestal niet langer zijn dan een pagina in druk en heel vaak aanmerkelijk korter."

De schrijver was 'overdonderd' door het nieuws, vertelt hij aan Omroep Gelderland. "En ik was alleen thuis. Ik juichte. Maar er was niemand die kon klappen ofzo. Het was heel naar." Snijders heeft het gevierd met een glaasje water. "Ik had geen champagne in huis."

Lees meer nieuws over boeken op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-11-02 09:05:05 - 222