Frans Hals Museum geeft schilderijen make-over

Restauratieproces vijf #schilderijen Onder de Loep

Onder de loep - Frans Hals museum Redactioneel door

archief oud artikel 5 november 2010 Cultuur Haarlem, Noord-Holland Mensen gaan naar de tandarts, schilderijen naar een restaurateur. Want ook schilderijen hebben soms een opknapbeurt nodig. Het Frans Hals Museum laat in de tentoonstelling Onder de loep zien hoe een restauratie in zijn werk gaat.

Vijf schilderijen van het Frans Hals Museum hebben kortgeleden een gedaanteverwisseling ondergaan. Het gaat om werken van Cornelis Dusart, Pieter de Grebber, Cornelis van Wieringen, Karel van Mander en van een schilder uit de omgeving, Adriaen Brouwer. "Het is heel bijzonder dat we zoveel schilderijen tegelijkertijd konden restaureren", vertelt woordvoerster Monique van Royen. "Dat is gewoon heel duur." Volgens Van Royen vinden mensen het heel leuk om te zien hoe zo'n restauratie in zijn werk gaat.

Vind de mooiste monumenten van Haarlem: lees: Zwerven door monumentaal Haarlem.

Barsten in verflaag

Hoogtepunt van de tentoonstelling is het schilderij De Tabakskroeg van schilder Adriaen Brouwer. "Hier kwamen na de restauratie zoveel leuke details uit naar voren, die we nooit eerder hadden gezien", vertelt van Royen. "Het is ook het schilderij dat de grootste restauratie is ondergaan. Voor deze restauratie hebben we een restaurateur helemaal uit Frankrijk laten overkomen." Achter het schilderij zat een houten paneel dat de neiging had tot kromtrekken. Om dit te voorkomen werd het paneel geparketteerd. Tijdens deze methode wordt het paneel met een schaaf dunner gemaakt en werd er een houten lattenconstructie opgelijmd. Hierdoor zijn er veel barsten in en het hout in de verflaag ontstaan. "De restaurateur heeft de barsten in het paneel weer opgevuld en geretoucheerd."

Bij alle vijf de schilderijen is een powerpointpresentatie te zien. "Hierop is van begin tot eind tot in detail te zien hoe het restauratieproces verliep."

De tentoonstelling Onder de Loep is een wat kleinere tentoonstelling. "Meestal zijn onze tentoonstellingen wat groter, maar daar was nu gewoon de ruimte niet voor", vertelt Van Royen. Het Frans Hals Museum wordt namelijk gedeeltelijk verbouwd. "Onder de loep is een kleine, maar fijne tentoonstelling waar ontzettend veel te zien is."

Activiteiten

  • Op 12, 19, en 26 november, 17, 23 en 30 december en 14 januari zijn er lezingen door restauratoren en beantwoorden zij vragen van bezoekers.
  • Elke zondagmiddag om 14:00 uur zijn er gratis rondleidingen voor bezoekers van het museum.
  • Op 7 en 21 november, 5 en 19 december, 2, 16 en 30 januari is restauratie het centrale thema van de rondleiding.
  • Op 21, 23, 28 en 30 december worden van 14:00 tot 16:00 uur speciale kinderworkshops georganiseerd over het restaureren van schilderijen.

Bezoekersinformatie

Onder de loep
Frans Hals Museum
5 november 2010 tot en met 30 januari 2011

Toegangsprijzen: € 7,50 voor volwassenen en gratis voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-11-04 14:21:07 - 887