1

Nieuwe bestemming voor kerkschatten

Museum Catharijneconvent schrijft handleiding #erfgoed

Kerken Nieuws door

archief oud artikel 2 mei 2011 Geschiedenis Utrecht, Utrecht Steeds meer Nederlandse kerken sluiten hun deuren. En ook de kloosters staat binnen afzienbare tijd een grote kaalslag te wachten. Maar wat gebeurt er dan met het religieus erfgoed van kloosters en kerken? Museum Catharijneconvent schreef een handleiding.

De komende tien jaar sluiten tussen de 1000 en 1200 kerken hun deuren. Tenminste, dit verwachten de PKN en RKK. Ook voor de Nederlandse kloosters ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. Door de vergrijzing van de bewoners zullen de komende jaren 120 kloosters sluiten. Behalve de mensen en het gebouw, moet ook de inventaris een nieuwe bestemming krijgen. Een reden van zorg voor Museum Catharijneconvent. Want gaat er niets verloren?

Kerkelijk kunstbezit

Museum Catharijneconvent wil met de Handreiking roerend religieus erfgoed mensen bewust maken van de culturele waarde van de inventaris van kerken. De handleiding bestaat uit twee onderdelen: een waarderingskader en een stappenplan. Met het kader is het mogelijk om de culturele waarde van een voorwerp te bepalen. Met het stappenplan krijgt het voorwerp een nieuwe bestemming.

Nederland zit vol mooie kerkgebouwen. Zeker een bezoekje waard! Doe inspiratie op met Religieuze rijkdom in Brabant en Limburg of zoek een kerk om te bezichtigen bij jou in de buurt.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2 mei 2011 - 188