1

Bewonder een Parijse Picasso van dichtbij!

Kunst uit #Parijs te zien in Gemeentemuseum Den Haag

Musea Nieuws door

archief oud artikel 29 juli 2011 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Altijd al een Picasso, Matisse of Kandinsky van dichtbij willen bewonderen? Deze herfst kan dat in het Gemeentemuseum in Den Haag. Het museum krijgt maar liefst veertig topstukken in bruikleen van het prestigieuze Centre Pompidou in Parijs.

Het Gemeentemuseum Den Haag start komend najaar de expositie Beleef Parijs in Den Haag. Deze tentoonstelling laat zien hoe Parijs zich in het begin van de twintigste eeuw ontwikkelde tot centrum voor de moderne kunst. Dit aan de hand van werken van onder andere Kandinsky, Giacometti , Picasso en Matisse.

Het roer om

Veel kunstenaars trokken in de eerste helft van de twintigste eeuw naar het bruisende Parijs om hier te wonen en te werken. Onder anderen Piet Mondriaan geïnspireerd door de stad van de romantiek. Hij gooide bij terugkomst in Nederland het roer compleet om. Hij verbrak zijn verloving, verhuisde voorgoed naar Parijs en stortte zich op het kubisme.

Bijzondere samenwerking

Dat het Gemeentemuseum veertig kunstwerken mag lenen van Centre Pompidou is vrij uitzonderlijk. Het Parijse museum leent een aantal topstukken vrijwel nooit uit. Maar voor het museum in Den Haag maakt Centre Pompidou een uitzondering, omdat er volgens conservator Frans Kaizer een samenwerking tussen de beide musea is. Zo leende het Centre Pompidou eind vorig jaar een aantal uitzonderlijke werken van het Gemeentemuseum voor een tentoonstelling over Mondriaan en De Stijl.

Nog meer kunst uit Parijs

Wil je meer Parijse kunst zien en toch in Nederland blijven? Dat kan! Ook het Fotomuseum in Den Haag besteedt komend najaar aandacht aan Parijs als centrum van de moderne kunst en haar link met Nederland. In oktober opent de tentoonstelling Gare du Nord met foto's van Nederlandse fotografen die een tijd in Parijs werkten.

Benieuwd wat Den Haag nog meer te bieden heeft?

Laatst gewijzigd: 2011-07-29 20:34:25 · Gepubliceerd: 29 juli 2011 - 175

Dit past bij 'Bewonder een Parijse Picasso van dichtbij!'