Bezoek het Leidens Ontzet 2011

Het beruchte Leidens Ontzet start op spectaculaire wijze

Dagje weg in Leiden Nieuws door

archief oud artikel 30 september 2011 Cultuur Leiden, Zuid-Holland Niet iedereen in Nederland kent het, maar de lokale inwoners kennen het maar al te goed. Het Leidens Ontzet is weer begonnen! Vijf dagen lang is het een groot feest in de stad met een uiteenlopend programma. Van een grote optocht tot aan koraalzang toe. Dit jaar viert de 3 Oktober Vereniging een extra feestje, want ze bestaan 125 jaar. Het Leidens Ontzet duurt daarom extra lang.

Met veel vuurwerk en lichteffecten kwamen gisteravond de Geuzen per bootje over de Stille Rijn aan. Zij speelden de inval van de Leidse burcht na, precies zoals het in 1574 gegaan is. Dit is eigenlijk wat het Leidens Ontzet is. De spectaculaire nabootsing van deze historische gebeurtenis gaf het startsein voor de 3-oktoberfeesten die berucht zijn tot in de verre omstreken.

Het feest bestaat 125 jaar dus dit keer gaat het programma extra lang door!

Druk programma

Het feestprogramma is dit jaar voller dan anders. Er staat weer veel kunst op het programma waaronder het oefenen van de Koraalliederen. Daarnaast treden ruim achttien koren op in verschillende kerken in Leiden en wordt er een historische lezing gegeven in het Academiegebouw. Maandag 3 oktober is de traditionele feestdag. Dan wordt er een grote optocht gehouden en de uitreiking van haring en wittebrood. Het volledige programma van het feest is te lezen op de website van het Leidens Ontzet.

Laatst gewijzigd: 2011-10-05 13:04:42 · Gepubliceerd: 2011-09-30 08:25:53 - 553