1

Standbeeld Hoorn terug op zijn plek

Beeld is hersteld van de schade

Hoorn Nieuws door

archief oud artikel 19 oktober 2011 Geschiedenis Hoorn, Noord-Holland Het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen staat weer op zijn sokkel in het centrum van Hoorn.

Het beeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn viel afgelopen augustus na een botsing met een kraanwagen op straat. De schade was zo groot dat het beeld voor herstel werd weggevoerd. Sinds vandaag staat het beeld weer op zijn vertrouwde plaats op de Roode Steen in het centrum van Hoorn. Het standbeeld liep door de val onder meer scheuren en deuken op en delen van het kanon en het zwaard braken af. De kosten van het restaureren en herplaatsen bedroegen ongeveer 20.000 euro.

Jan Pieterszoon Coen

Het beeld van Jan Pieterszoon Coen heeft voor veel commotie gezorgd. Hij werd vroeger gezien als een echte Nederlandse held die erg succesvol was tijdens zijn dienst bij de VOC. Maar bij het beeld in Hoorn staat niks over de duizenden onschuldige bewoners van voormalig Nederlands-Indiƫ die hij doodde. En daar irriteerden steeds meer mensen zich aan. De gemeenteraad van Hoorn had onlangs besloten dat het beeld mocht blijven staan.

De kosten van het restaureren en herplaatsen bedroegen ongeveer 20.000 euro

Laatst gewijzigd: 2011-10-19 10:48:21 · Gepubliceerd: 19 oktober 2011 - 186

Dit past bij 'Standbeeld Hoorn terug op zijn plek'