Schetsen Goudse Glazen bevrijd

Koningin opent tentoonstelling over beroemde gebrandschilderde ramen

Schetsen van Schoonheid Nieuws door

archief oud artikel 23 november 2011 Cultuur Gouda, Zuid-Holland Vier eeuwen lang lagen ze achter slot en grendel in de kerkkluis van de Sint-Janskerk in Gouda. Nu zijn de ontwerptekeningen van de Goudse Glazen na een restauratie van zeven jaar voor iedereen te zien in museumgoudA.

Zeven jaar lang lagen de ontwerptekeningen van de de gebrandschilderde ramen van de Sint-Janskerk in de werkplaats voor een grote restauratie. Sinds gisteren zijn de kunstwerken weer mooi genoeg om aan het publiek te laten zien. Ze zijn zelfs zo mooi dat Koningin Beatrix een bezoekje bracht aan museumgoudA en daarmee ook de tentoonstelling Schetsen van Schoonheid opende. "Dat de werktekeningen vier eeuwen bewaard zijn gebleven is uitzonderlijk", zegt Gerard van Nieuwpoort van de restauratiecommissie in het Nederlands Dagblad.

Goudse Glazen

De bijzondere gebrandschilderde ramen, de Goudse Glazen, zijn te bewonderen in de naastgelegen Sint-Janskerk. De ramen zijn de eyecather van de kerk. Deze glazen werden geschonken door onder andere de stad Leiden, Philips II en Willem van Oranje.

"Dat de werktekeningen vier eeuwen bewaard zijn gebleven is uitzonderlijk"

Laatst gewijzigd: 2011-11-23 11:08:01 · Gepubliceerd: 2011-11-23 10:58:46 - 431