1

Nostalgisch op reis door West-Friesland

De leukste uitjes in Hoorn, Enkhuizen en Medemblik

Hollandse dagjes weg Redactioneel door
Foto 1. De haven van het oude stadje Hoorn in West-Friesland. Foto: DagjeWeg.NL, Tonny van Oosten.

14 maart 2022 bijgewerkt: 31 augustus 2023 Cultuur Medemblik, Noord-Holland West-Friesland, een bijzonder stukje Noord-Holland dat wordt omringd door de enige monumentale dijk ter wereld. In de West-Friese steden is het rijke VOC verleden nog steeds goed zichtbaar. DagjeWeg.NL maakte een rondje van Hoorn, Medemblik en Enkhuizen en ging terug in de tijd. Zelf brood bakken in Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij, reizen over het West-Friese platteland met de Museumstoomtram en even binnenkijken in een huisje uit het voormalige Zuiderzeegebied. Ga mee op reis!

Wat te doen in Hoorn?

Hoorn is een prachtige plaats vol historie. Monumentale gevels vertellen de geschiedenis van de voormalige VOC stad. En die stad kent maar liefst driehonderd monumenten. Alles over Hoorn in de tijd van de VOC vind je in het Westfries Museum. In tientallen zalen komt de geschiedenis van Hoorn hier tot leven. Met de Museumstoomtram ga je terug in de tijd van de Zuiderzee en reis je net als vroeger over het West-Friese platteland. Wielen zingen en stoom sist tijdens de reis door het verleden. Een reis door de vorige eeuw maak je in het Museum van de Twintigste Eeuw. Oude interieurs vertellen de geschiedenis van de hele twintigste eeuw. Niet eerder veranderde er in één eeuw zoveel!

Wat te doen in Medemblik?

Medemblik is de kleinste, maar ook de oudste van de West-Friese steden. Hier komt de geur van versgebakken brood je al van ver tegemoet. In Medemblik bevindt zich namelijk Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij. Hier zie, ruik en proef je hoe de bakkers van oudsher hun broden maken. Ook vinden er regelmatig marsepein-, chocolade- en andere demonstraties plaats. Het museum wordt ook wel het 'lekkerste museum van Nederland' genoemd. Want bijna alles hier mag je proeven. Nog meer van de stad ontdek je met een rondvaart. Dan zie je goed hoeveel monumenten er in Medemblik zijn! Zoals Kasteel Radboud uit de dertiende eeuw waar je je weer in de middeleeuwen waant. En een prachtig stoomgemaal wat nu een museum is.

Wat te doen in Enkhuizen?

Last but not least Enkhuizen, ook wel bekend als Haringstad vanwege haar vroegere ligging aan de Zuiderzee. In 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af en kregen de twee binnenmeren de naam IJsselmeer en Markermeer. De geschiedenis van de Zuiderzee blijft levend door het Zuiderzeemuseum Enkhuizen. In het buitenmuseum zijn ruim honderd panden uit het voormalige Zuiderzeegebied bijeengebracht. Een aantal van deze panden is van binnen en van buiten nog in originele staat. Hier zijn ook allerlei leuke demonstraties over oude ambachten. Oude sprookjes worden nieuw leven ingeblazen in Sprookjeswonderland. Gluur binnen bij de huisjes van het kabouterdorp en overal zie je een ander tafereel. In de grote speeltuin hebben alle speeltoestellen de vorm van een dier. Schommelen in een zwaan of draaien op een krokodil, in Sprookjeswonderland kan het allemaal. Kies je er liever voor om de mooie historische straatjes van Enkhuizen te ontdekken, dan kom je twee bijzondere uitstapjes tegen: het Flessenscheepjes Museum in het historische Spuihuisje en de hoge smalle Stadsgevangenis waar je zomaar naar binnen mag stappen. Maar let op: je kunt er pas weer uit als je een prijs(je) betaalt!

Dagje weg in West-Friesland

Ook Wieringermeer, Schagen en een klein stukje van Alkmaar horen bij West-Friesland.
Foto 2. Halte Medemblik met de Museumstoomtrein Hoorn-Medemblik. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Foto 3. Een gedeelte van het buitenmuseum in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.

Laatst gewijzigd: 2023-08-31 18:58:51 · Gepubliceerd: 14 maart 2022 - 5330

Activiteiten Museum van de 20e Eeuw

Nu te bezoeken

Expositie 90 jaar LEGO


Het museum in Hoorn heeft inmiddels al 130.000 bezoekers met de expositie “90 jaar LEGO” ontvangen. In drie zalen zijn veel diorama’s, bouwwerken en historisch LEGO te ontdekken.

Activiteiten Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Nu te bezoeken

Tentoonstelling Waterwijs | Zuiderzeemuseum


Bezoek de tentoonstelling Waterwijs bij het Zuiderzeemuseum en ontdek meer over het watergebruik van toen en nu!

Binnen enkele weken te bezoeken

Tussen Kunst & Kidz


Op 4, 5 en 6 mei organiseert het Zuiderzeemuseum Tussen Kunst en Kidz voor kinderen en hun families in het buitenmuseum.

Redders op zee


De huidige Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bestaat 200 jaar! Ter ere van dit jubileum is er in het Zuiderzeemuseum een tentoonstelling te zien over de geschiedenis en gezichten...