Zwaardvechten met Grutte Pier

Maritiem Museum Rotterdam heeft beroemd zwaard in handen

Maritiem Museum Rotterdam Nieuws door

archief oud artikel 6 juli 2012 Geschiedenis Rotterdam, Zuid-Holland Hij was een boom van een kerel, die Pier Gerlofs Donia, beter bekend als Grutte (Grote) Pier. Met zijn enorme gestalte, zijn woeste uitstraling en zijn donkere ogen joeg hij de Hollanders de stuipen op het lijf. In zijn twee handen hield hij een zwaard van ruim twee meter, waarmee hij de vijand gerust onthoofde. Grote Pier is niet meer, maar zijn zwaard nog wel... Te zien in het vijandelijke Rotterdam!

Grote Pier was één van de beruchtste piraten van Nederland. Met zijn enorme zwaard van 2,15 m lang en 6,6 kilo zwaar sloeg hij vijand na vijand neer. Dit sterke zwaard lag voorheen in het Fries Museum in Leeuwarden, tenminste tot deze week. Donderdag reisde het wapen naar het Maritiem Museum in Rotterdam, waar het een plekje heeft in de tentoonstelling Echte Piraten. Iedereen kan hier het imposante zwaard bekijken, en ook zijn 6 kilo zware helm uit Sneek.

Grutte Pier

De graven van Holland besloten begin 16e eeuw hun rechten te laten gelden op Friesland. Tijdens een aanval van deze Hollanders overleed de vrouw van boer Pier. Hij bond vervolgens de strijd aan samen met zijn leger de Arumer Zwarte Hoop. Op de Zuiderzee voeren zij als kapervloot en plunderen Hollandse steden en schepen. Over Grutte Pier gaan veel verhalen. Zo zou hij reusachtig groot zijn en zo sterk dat hij een paard kon tillen. Dit is één van de verhalen:

"Op een dag was Grote Pier aan het ploegen met een oude ploeg met houten balken. Er kwamen vijf sterke mannen naar hem toe om met hem te vechten, omdat ze van hem hadden gehoord en wilden weten of hij echt wel zo sterk was. Dus vroegen ze aan de boer die aan het ploegen was, of hij wist waar Grote Pier woonde. De boer maakte het paard dat de ploeg trok los, pakte de ploeg bij het handvat, tilde deze op en wees er mee naar een boerderij. "Daar woont hij ...", zei hij. Daarna wees hij op zichzelf en zei: "... en hier staat hij". De vijf sterke mannen waren zo verbaasd, dat Pier de ploegstok pakte en hen tegen de grond sloeg. Tegen iedere man zei hij: "Val" en daarom heet deze plek nog steeds: Fivefal (vijfval).

Bron: Wikipedia.

Nieuw in Echte Piraten: Zwaard van Grote Pier
Van 6 juli tot en met 8 september 2012.
Toegang: € 7,50 voor volwassenen en € 4,- voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 6 juli 2012 - 1194

Activiteiten Maritiem Museum Rotterdam

Nu te bezoeken

Bestemming havenstad


Ontdek het verleden, heden en de toekomst van Rotterdam. Stap in een virtuele metro en reis van dam tot wereldhaven. Je komt erachter, hoe de Rotterdamse haven uitgroeide tot de grootste van Europa.

Offshore Experience


Ervaar zélf hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpiloten hun uitdagende werk midden op zee weten te klaren. En denk mee over de energiewinning van morgen. De wind...