1

Cruise: vakantie van de eerste tot de laatste minuut

Cruises voor de hele familie, extreem luxe of korte cruises

Cruises vanaf Amsterdam Redactioneel door

archief oud artikel 20 december 2012 Toerisme Alle cruises hebben hun eigen aanpak. Maar, elke cruise staat garant voor een onvergetelijke ervaring. Het is beslist de moeite waard om eens een cruisevakantie te boeken. Vanaf de eerste minuut aan boord is de vakantie echt begonnen.

Cruises vanuit Amsterdam

In Amsterdam is er een speciale aanlegsteiger voor de cruiseschepen. Meer dan honderd cruiseschepen meren jaarlijks aan bij de Passenger Terminal Amsterdam. De volgende rederijen vertrekken vanuit Amsterdam: MSC Cruises, Celebrity Cruises, Aida Cruises, Holland America Line, Seabourn Cruises. Welk type reiziger neemt welk soort cruise? En, wat moet er allemaal mee in de koffer?

Op riviercruise?

Een cruiseschip vaart van bestemming tot bestemming, meestal in grote luxe. Elke verplaatsing is volop genieten. In het Middellands Zeegebied en in Europa komen veel riviercruises voor. Een cruise op de Nijl is hiervan een voorbeeld. De riviercruise is te vergelijken met een drijvend hotel. De vorm van het cruiseschip is lang en smal.

Zeecruise

Zeecruises kunnen meer dan duizend passagiers vervoeren. Extreme luxe en vermaak tot in de vroege uurtjes zijn hier de sleutelwoorden. Deze schepen hebben een bioscoop, een casino, bars, restaurants, en zelfs tennisvelden aan boord. Op zeecruises worden feestelijke evenementen georganiseerd waarop galakleding noodzakelijk is. De galajurken bij zalando.nl geven een idee over het soort kleding wat gewenst is. Tijdens het diner van de kapitein draagt iedereen formele kleding: een smoking voor de mannen, een cocktailjurk voor de dames.

Familiecruise

Voor gezinnen is cruisen een aangename manier om samen op vakantie te gaan. De kinderen kunnen een stuk van de wereld zien en worden tijdens het reizen geanimeerd. Er zijn aanvullende kinderprogramma's, aangepast aan hun leeftijd. Goed opgeleide medewerkers staan van 's morgens vroeg tot bedtijd voor hen klaar. Sporttoernooien, knutsellessen, maar ook liveshows en feestjes staan op het programma.

Excursiecruises, wat zijn dat?

Excursiecruises zijn anders. De routes die deze kleinere boten afleggen, liggenzich meestal langs de kustlijn of rond eilanden. Het gaat om relatief korte tochten, bijvoorbeeld op de Griekse eilanden. Ze vervoeren rond de vijfhonderd passagiers. Deze excursiecruiseschepen bieden minder comfort, maar het cruisegevoel is zeker aanwezig. En, ze zijn financieel haalbaar voor veel mensen. De kleding is eerder vrijetijdskleding of informele kleding.

Enkele buitenbeentjes

Cruiseschepen varen niet alleen naar zonnige bestemmingen, maar ook naar Alaska, de Zuidpool, de Noorse fjorden of Noordkaap. En dan zijn er nog de stedencruises die vertrekken vanuit Amsterdam en steden als Hamburg, Helgoland, Dover of Le Havre, Southampton en Zeebrugge bezoeken.

Over het algemeen dragen de gasten overdag vrijetijdskleding, die gemakkelijk zit. Tijdens een aantal avondactiviteiten is de dresscode informeel. In de boordkrant, die in iedere hut wordt bezorgd, staat welke dresscode voor de verschillende activiteiten geldt. Op een cruise van een zeven dagen, zijn er gemiddeld twee formele avonden. Dat zijn de avonden waarop de dames willen schitteren. De avonden waarop de koffers opengaan en de galajurken en smokings tevoorschijn komen.

Laatst gewijzigd: 2022-09-13 17:06:07 · Gepubliceerd: 20 december 2012 - 2997