Uitstapjes voor mindervaliden

Tips om eropuit te gaan met een handicap

Rolstoelvriendelijke uitstapjes Redactioneel door
Foto 1. Steeds meer uitstapjes krijgen voorzieningen voor mensen met een handicap. Zoals Verzetsmuseum Amsterdam, waar visueel, lichamelijk en auditief gehandicapten zelfstandig het museum kunnen beleven. Foto: Verzetsmuseum Amsterdam

16 oktober 2023 Toerisme Landelijk Wanneer je een beperking hebt, is het soms moeilijk om een geschikt uitstapje te vinden. Toch zijn er zeker leuke activiteiten die je kunt doen. DagjeWeg.NL zet enkele uitstapjes voor mindervaliden en visueel beperkten op een rij.

Dagjes uit voor mindervaliden

Baantjer Speurtocht Amsterdam - Doe de spannende Baantjer Speurtocht in Amsterdam , gebaseerd op de televisie serie Baantjer. Treed in de voetsporen van inspecteur De Cock en los samen met je team een sensationele moord op. Wie durft dakloze Henk te fouilleren? Onderweg komen jullie onder andere bij een bekende Amsterdamse crime scene waar in 1958 een prostituee is vermoord. Deze spannende speurtocht volgt rolstoeltoegankelijke straten.

Manege zonder drempels - Op zoek naar een leuke dag voor iemand die zwaar lichamelijk gehandicapt is? Ga dan naar Manege zonder Drempels in Bennekom, waar ze zich speciaal richten op deze kinderen en volwassenen. Alles is gelijkvloers en ingericht op rolstoelen. Maar het hoogtepunt is een tochtje in het speciale huifbed, dat ligt op de ruggen van de pony's. Zo'n rit is niet alleen een fantastische belevenis, maar werkt ook ontspannend en geeft een natuurlijke massage. Bennekom te ver? Huifbedrijden kun je doen door heel Nederland.

Rolstoeldansen - Voor iedereen die dol is op dansen, is rolstoeldansen dé uitkomst. Stichting Rolstoeldansen Nederland maakt deze recreatieve activiteit voor gehandicapten en niet gehandicapten mogelijk op zoveel mogelijk plekken in Nederland. Want ook in een rolstoel kun je je helemaal uitleven op muziek! Solo, met een partner, synchroon dansen met meerdere dansers: het kan allemaal.

De Efteling - Voor een magische dag ga je naar attractiepark de De Efteling in Kaatsheuvel. De paden zijn goed begaanbaar en alleen al door het prachtige park rijden is een sprookje. Veel attracties hebben een speciale rolstoelingang voor toegang zonder obstakels. Verspreid over het terrein staan invalidentoiletten en ze hebben zelfs twee speciale verzorgingsruimtes. Sommige attracties kun je niet in, maar er is zoveel dat het voor iedereen onmogelijk is om alles te doen. Vergeet niet van tevoren online een faciliteitenkaart aan te vragen, die heb je nodig om hun speciale faciliteiten te kunnen gebruiken.

Dagje uit met een visuele handicap

Blindentuin Heukelshof - Geniet van een uitstapje vol heerlijke geuren in Blindentuin Heukelshof in Alkmaar. Hier kunnen visueel gehandicapten de natuur beleven met al hun andere zintuigen. Het ruisen van de bladeren, de geur van de bloemen, de zoemende insecten, alles maakt dit tot een inspirerende plek. Natuurlijk hoort ook het voelen daarbij, want de planten en bloemen mogen betast worden. Sterker nog: dat is de bedoeling. De opschriften langs de paden zijn in braille.

De Botanische tuinen van de Universiteit van Utrecht - Ook in de Botanische tuinen Utrecht ruikt het heerlijk! En heel verschillend in de verschillende delen. De lichtgekleurde paden en de donkere tikranden vormen een duidelijk contrast, waardoor slechtzienden de paden nog beter kunnen volgen. Maar dé plek is de Ontdektuin, ingericht voor alle zintuigen. Hier kun je planten niet alleen ruiken, maar ook voelen, proeven en zelfs horen.

Oud Groevenbeek - Op het landgoed Oud Groevenbeek in Ermelo ligt een speciaal natuurpad, toegankelijk voor mensen met een visuele beperking en voor mensen in een rolstoel. Er is onder andere een routebeschrijving verkrijgbaar in braille- en grootletterschrift.

Verzetsmuseum Amsterdam - In het Verzetsmuseum Amsterdam hebben ze er alles aan gedaan om het voor mensen met een handicap mogelijk te maken zelfstandig dit museum te bezoeken. Je kunt in een rolstoel overal komen en alles goed zien. Blinden en slechtzienden vinden hun weg met behulp van vloermarkeringen en audiotours met route-aanwijzingen. Speciale voelobjecten geven hen een beeld van wat ze verteld wordt in de tour. Grote letters en loepen met extra licht zorgen ervoor dat slechtzienden ook kunnen lezen. Voor doven is er een videotour met Nederlandse gebarentaal en ondertiteling.

Bekijk de leukste uitjes voor rolstoelgebruikers. Ook aan scootmobiels is gedacht!
Foto 2. Steeds meer uitstapjes letten op de toegankelijkheid voor mindervaliden. Foto: svklimkin via Pixabay.

Laatst gewijzigd: 2023-10-16 16:27:50 · Gepubliceerd: 2013-05-03 15:22:53 - 22690