1

1000 kunstvoorwerpen uit Indonesië

Gouden weefsels en prachtig houtsnijwerk

Rijksmuseum Volkenkunde Nieuws door

archief oud artikel 21 mei 2013 Cultuur Leiden, Zuid-Holland Postzegels, modelbouwvliegtuigjes, porseleinen poppen: er zijn allerlei soorten verzamelingen. Frits Liefkes verzamelde kunst uit Indonesië. Uiteindelijk bestond zijn collectie uit wel duizend kunstvoorwerpen. Deze bijzondere verzameling is nu te zien in het Rijksmuseum Volkenkunde.

In het Rijksmuseum Volkenkunde een bijzondere verzameling Indonesië te zien. Prachtige voorwerpen, verzameld door Frits Liefkes en in 2010 nagelaten uit het museum. De verzameling bestaat uit wel duizend kunstvoorwerpen uit alle uithoeken van Indonesië. Veel goud: sieraden en wapens maar ook fraaie textielen en meubilair. Een aantal stukken zijn heel bijzonder, omdat ze uniek zijn. Voorbeelden hiervan zijn een gouden sirih stel uit Madura en twee Balinese stoeltjes versierd met prachtig houtsnijwerk. Karakteristieke Indonesische textielen als batik en met gouddraad versierde Sumatraanse weefsels zijn ook een grote aanwinst voor het museum.

Voor kinderen

Voor kinderen zijn er leuke speurtochten door de Afrikazaal, de Aziëzaal en de Japan- en Koreazaal. Je komt van alles te weten over bijzondere voorwerpen, wapens, koningen en goden die in dieren veranderen. Spannend!

Bijzonder: een gouden sirih stel uit Madura

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 21 mei 2013 - 378