's-Hertogenbosch opent museumdeuren na twee jaar

Ontdekking en verdieping in Museumkwartier Den Bosch

Het Noordbrabants Museum Redactioneel door

archief oud artikel 23 mei 2013 Cultuur Den Bosch, Noord-Brabant Eindelijk weer binnenkijken bij Het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch! Twee jaar lang is er gebouwd en gerenoveerd en nu zijn de museumdeuren weer open.

Met de hele dag activiteiten in en buiten het Museumkwartier lieten de musea zaterdag 25 mei zien wat ze in huis hebben. Acteurs droegen gedichten voor en onthulden op een ludieke manier de kunstwerken. Bezoekers vermaakten zicht met dans, muziek en games.

Prinses Beatrix was er al een dag eerder, om het Museumkwartier, dat nu twee musea herbergt, te openen. Maar wat is er na twee jaar allemaal te zien? Het Noordbrabants Museum heeft van alles in huis op het gebied van oude en hedendaagse kunst en de cultuurgeschiedenis van Noord-Brabant en de Zuidelijke Nederlanden. Het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch biedt veel hedendaagse beeldende kunst, net als design en collecties met eigenzinnige sieraden en keramiek.

"We willen de bezoeker heel dicht bij de collectie brengen."

Historische sfeer

De afgelopen jaren werd Het Noordbrabants Museum gerenoveerd en uitgebreid. Het gebouw van het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch is zelfs helemaal nieuw gebouwd. Binnenlandse en buitenlandse designers bogen zich over de renovatie en de nieuwe inrichting. De sfeer van de historische gebouwen is zoveel mogelijk in tact gelaten. Twee spiksplinternieuwe educatieve ruimtes, het Medialab en het Spetterlab, bieden ruimte aan de jeugd. Zij gaan hier op creatieve wijze aan de slag met onderwerpen die recht uit de collecties komen. Educatie is de rode draad door de presentaties: ontdekstations en verdiepingsschermen bieden in tekst en beeld ontdekking en verdieping.

Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe van het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch ontwikkelden een concept voor een vernieuwende manier om de collecties te presenteren. Transparant en met ruimte voor verzoeknummers: "We willen de bezoeker heel dicht bij de collectie brengen. Zo kunnen ze, voor ze naar het museum komen, een verzoeknummer aanvragen. Mocht het kunstvoorwerp er niet zijn, dan wordt het voor de bezoeker klaargezet. We hopen natuurlijk dat de ervaring zâ goed is dat bezoekers terugkomen."

Glazen galerij

Het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch zijn aan elkaar verbonden door een glazen galerij rondom de eeuwenoude Paleistuin. Dus met één kaartje kunnen de bezoekers genieten van het kunstzinnige aanbod van Het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch.

Genoeg kunst gezien? Er is ook een museumwinkel, een bibliotheek en een restaurant.

Bezoekersinformatie

Het Museumkwartier is te bezoeken op dinsdag tot en met zondag tussen 10:00 uur en 17:00 uur. Zaterdag en zondag is het museum vanaf 12:00 uur open.

Laatst gewijzigd: 2014-01-14 15:30:18 · Gepubliceerd: 2013-05-23 15:41:20 - 1687