1

Kriskras door de Krimpenerwaard

Van veerponten en bootdiensten tot bussen en treinen

Streekmuseum Krimpenerwaard Nieuws door

archief oud artikel 4 juni 2013 Cultuur Krimpen aan den IJssel, Zuid-Holland Tot de jaren vijftig was de Krimpenerwaard alleen via het water te bereiken. Op marktdagen vervoerden bijvoorbeeld de boeren hun koeien op de Lekboot naar de markt in Rotterdam. En de treinlijn tussen Gouda en Schoohoven verdween in de Tweede Wereldoorlog. Ontdek hoe het verder ging met openbaar vervoer in de tentoonstelling Kriskras door de Krimpenerwaard in het gelijknamige streekmuseum.

Waar zouden we zijn zonder openbaar vervoer? Files, kapotte auto's, pak gewoon de bus of de trein! Ook het gebied de Krimpenerwaard heeft flink geprofiteerd van het openbaar vervoer. Het gebied was tot de jaren vijftig vanuit Rotterdam bijvoorbeeld alleen bereikbaar via het water. Op verschillende plaatsen aan de Lek en de IJssel stapte je zo op een veerpontje naar de overkant. Later kwamen er ook vaste bootdiensten. Op marktdagen vervoerden de boeren hun koeien op de Lekboot naar de markt in Rotterdam. En de Goudse boot bracht de boeren in alle vroegte over de IJssel naar de kaasmarkt.

In de tentoonstelling Kriskras door de Krimpenerwaard in het Streekmuseum Krimpenerwaard is te zien wat het openbaar vervoer betekende voor dit gebied. Wat is er bijvoorbeeld gebeurd met de treinverbinding tussen Gouda en Schoonhoven?

Streekmuseum Krimpenerwaard

Een bezoekje aan dit museum, betekent een stap terug in de tijd. Het museum is gevestigd in een monumentale zeventiende-eeuwse Hallehuisboerderij. Op het boerenerf staan een wagenschuur en een klompenmakerij. Binnen proeft men de tijd van weleer. Er is een pronkkamer, maar ook een boenhok en het schoolklasje uit de tijd van 'Ot en Sien'.

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 24 augustus 2013.

Wat is er gebeurd met het treintje tussen Gouda en Schoonhoven?

Laatst gewijzigd: 2013-06-03 11:06:02 · Gepubliceerd: 4 juni 2013 - 413