Duik in de rijke geschiedenis van Brugge

Ontdek Vlaanderens mooist bewaarde stad met een boottocht over de reien

Brugge Reportage door
Foto 1. Ze noemen Brugge ook wel Klein Venetië. Stap in een boot en ontdek waarom. Foto: Jonathan Vink.

29 augustus 2016 bijgewerkt: 13 juli 2023 Cultuur Brugge, West-Vlaanderen Ondanks dat Brugge misschien niet zo bekend is bij het Nederlandse publiek heeft het toch ontzettend veel te bieden. Zelden zie je een middeleeuws stadscentrum dat zo goed geconserveerd is als dat van Brugge. Met zijn smalle kronkelende straatjes, eeuwenoude kerken, versierde gevels, historische begijnhoven en idyllische parken is Brugge romantischer dan welke Nederlandse plaats dan ook. Om over de grachtjes, of zoals de Vlamingen ze noemen, de reien die de stad doorkruisen nog maar te zwijgen. Deze prachtige wateren zorgen ervoor dat men Brugge ook wel Klein-Venetië noemt. En net zoals Venetië is Brugge het beste te verkennen per boot.

Opstappen

De vijf verschillende opstapplaatsen voor de rondvaartboten liggen niet ver van elkaar. Bekommer je er niet om of de één goedkoper is dan de ander, want de gemeente beheert de rondvaartdienst. Zodoende betaal je bij elke opstapplaats €7,60 voor een boottocht van veertig minuten. En dat is het geld absoluut waard.

In Brugge vind je talloze plekken voor een romantische picknick aan het water

Brugse stijl

Over de grachten laat je je meevoeren langs de schitterende gevels van grote middeleeuwse gebouwen en huizen. Neem het prachtige gerechtsgebouw uit 1520, een overblijfsel uit de Spaanse Tijd. Of wat te denken van de zeven verschillende gevelstijlen op een rij aan de Verversdijk. Of de oude houten huisjes aan de andere kant van de gracht bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het is maar het topje van de ijsberg, en dat is precies wat Brugge zo uniek maakt. Al in 1870 hadden de Vlamingen door dat Brugge een klasse apart was. En dat moest zo blijven, vond men. Met de zaken ging het niet zo goed in de stad en om mensen naar de stad te krijgen, besloot het stadsbestuur de trend van de neogotiek te volgen. Louis Delacenserie werd aangenomen als officiële stadsarchitect. Hij renoveerde de middeleeuwse gebouwen en vulde gaten in de stad op met nieuwe bouwwerken in dezelfde stijl.

Places to kiss

Die neogotiek is een typisch romantische stijl. Zo romantisch dat er zelfs een kaart is van Brugge (de gratis toeristenkaart van Use-It) met daarop zogenaamde 'places to kiss'. Maak je geen zorgen over talloze tienerstelletjes die je er zult vinden, want die zijn er niet. Maar de plekken met dit stempel zijn zeker de moeite waard. Zoals het bruggetje bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk, of het Minnewaterpark. Dit is een prachtig groen park met wilgen die over de gracht hangen en waar sierlijke zwanen zwemmen. Veel van deze plaatsen vind je aan de route die de boot volgt, dus let goed op of je onderweg mooie plekken ziet waar je later nog even langs kunt lopen. In Brugge zijn er plekken in overvloed voor een romantische picknick aan het water. Als picknicken je nu iets te primitief is, dan zijn er ook genoeg gezellige cafés en restaurants met sfeervolle terrassen aan het water. Het terras van café Klein-Venetië is met het prachtige gezicht over de gracht en de Belfort-toren dé plek om je Brugse Zot te drinken!

De Markt en de Burg

Loop na de rondvaart in ieder geval naar de Markt, hét hart van Brugge. Langs het grote plein staan prachtige panden met de mooiste gevels, en het Belfort met zijn 83 meter hoge toren. Vanaf hier loop je ook gemakkelijk naar de Burg, waar je helemaal verscholen in de hoek van het plein, de Heilige Bloedbasiliek ziet. Volgens oude verhalen zou een doek met bloed van Christus in de twaalfde eeuw naar Brugge zijn gebracht. Als je door de poort aan de Burg loopt, vind je net over de brug de oude Vismarkt. Van dinsdag tot zaterdag kun je hier al bijna twee eeuwen lang terecht voor verse vis. Lekker!

Ontdek België. Laat je inspireren op Uitstappen.be.
Foto 2. De beste manier op Brugge te ontdekken: te water. Foto: Jonathan Vink.
Foto 3. Brugge kent tal van verscholten parels, zoals het binnenplaatsje achter de Onze-Lieve-Vrouwenkerk. Foto: Jonathan Vink.

Laatst gewijzigd: 2023-07-13 19:44:47 · Gepubliceerd: 2013-07-04 14:58:40 - 14633