Spelen met riet, water en modder

Wat te doen met kinderen? Ouderwets speelplezier in de natuur bijvoorbeeld!

Natuurspeeltuin op eiland Tiengemeten Redactioneel door

9 augustus 2013 bijgewerkt: 16 maart 2020 Natuur Landelijk Kleine witte handjes, vastgeplakt aan de controller of liever zongebruinde handen met modder onder de nagels? Voor ouders die voor het laatste kiezen zijn deze natuurspeeltuinen perfect voor een dagje uit met het gezin. Kinderen kunnen hier weer ouderwets spelen en vies worden. Kruipen door gangen en tunnels, bootje varen en beestjes zoeken. Samen beleven ze avontuur na avontuur!

Ontdekkingseiland vol speelplezier

Tussen de mooie Tuinen van Appeltern ligt het Ontdekkingseiland met een natuurspeeltuin waar kinderen naar hartenlust kunnen klimmen en klauteren. Wie haalt de overkant over de grote ronde boomstam en wie raakt uit balans en moet omlaag springen om niet te vallen? Gelukkig ligt de boomstam over een droge greppel. Snel weer op de kant klauteren en opnieuw proberen. Via een touw kunnen ze in de boomhut klimmen, de houten speelhuisjes blijken heerlijke verstopplekjes en het is lekker rennen door de wilgentunnels. Maar pas op: niet verdwalen in het bamboedoolhof!

Natuur in de stad

Het Woeste Westen bestaat echt in het Westerpark in Amsterdam. Midden in de stad vinden kinderen en hun ouders hier een stukje ongerepte wildernis. Het decor voor een middagje ongestoord spelen en ontdekken. Want de natuur zit vol verrassingen! Kleine beestjes vangen, vlotten bouwen en met zand en water spelen. Op de meeste dagen is er een speeltuinleider aanwezig, die een oogje in het zeil houdt. Ook zijn er bij zijn of haar aanwezigheid kleine versnaperingen te koop. In verband met het coronavirus wordt ouders gevraagd niet te komen als zij of hun kinderen klachten hebben, ook niet bij een milde verkoudheid. En de poort gaat dicht als dit nodig is, om te voorkomen dat er teveel mensen op het terrein komen.

Ook midden in Rotterdam ligt een natuurspeeltuin: De Speeldernis. Met de sluipdoor-kruipdoor paden, bosjes, heuvels en beekjes en een peuterbos.

Speelpolder

Strakke tuintjes met perfect aangelegde bloemperkjes versus ruige natuur met modder en water. Waar spelen kinderen het liefst? Juist, lekker in de blubber natuurlijk! En ook in Speelpolder Krimpenerhout is dit ruim voor handen. Van riet, takken en bladeren worden de mooiste hutten gemaakt. En hier en daar ligt een kind op de grond om de beestjes te bestuderen. In de omgeving van Krimpenerhout zijn nog drie andere speelpolders te vinden voor wat natuurlijk vermaak. Ontdek ook:

Wildernis op natuureiland Tiengemeten

Niemand blijft schoon in de speelnatuur op eiland Tiengemeten. Speciaal voor kinderen heeft Natuurmonumenten hier een groot, natuurlijk speelterrein aangelegd. De kleintjes hebben hun eigen Ukkie-eiland, waar ze onder toezicht van hun ouders heerlijk spetteren in de schildpadfontein en spelen met zand. De grotere kinderen mogen op avontuur op de rest van eiland. Hutten bouwen, vlot varen en kikkers besluipen op het kruip-door-sluip-door-eiland. Na een dagje in dit stukje wildernis gaan alle kinderogen al dicht bij de aanblik van hun bed. Weer open vanaf 1 april.

Laatst gewijzigd: 2020-03-16 18:39:17 · Gepubliceerd: 2013-07-29 14:38:42 - 4608