Volg de pelgrims naar Mekka!

Rijksmuseum Volkenkunde geeft inkijkje in de bedevaart naar Mekka

Volg de pelgrims naar Mekka Nieuws door

archief oud artikel 11 september 2013 Cultuur Leiden, Zuid-Holland Rijksmuseum Volkenkunde geeft een uniek inkijkje in de bedevaart naar Mekka. Voor het eerst in Nederland staat de 'hadj' in de spotlights. Met bijzondere voorwerpen, persoonlijke verhalen en reportages wordt een beeld geschetst deze grote pelgrimstocht.

Jaarlijks gaan miljoenen islamitische pelgrims op bedevaart. De stad Mekka in Saoedi-Arabië is alleen toegankelijk voor hen, voor anderen is de stad alleen bekend van foto's met stromen pelgrims rondom de heilige Kaäba. Maar Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden denkt dat Mekka meer een onderdeel is van de Nederlandse cultuur dan aangenomen wordt. Honderdduizenden medelanders hebben de pelgrimstocht inmiddels gemaakt. Het woord 'Mekka' wordt in onze taal zelfs gebruikt als term voor 'paradijs' of 'uitgelezen plaats'.

Souvenirs uit Mekka

Kunstenaars en vorsten zijn al die eeuwen geïnspireerd door Mekka en lieten rondom de bedevaart schitterende objecten maken. Samen met het British Museum zijn meer dan 250 unieke stukken bijeen gebracht uit islamitische kunstcollecties van over de hele wereld: van de tiende eeuw tot nu, van Indonesië tot Marokko.

Aantrekkingskracht

Waardoor worden de pelgrims gedreven? Welke rituelen en beproevingen horen erbij? Welke loutering ondergaan ze en wat maken ze onderweg mee? Aan de hand van persoonlijke verhalen wordt in deze tentoonstelling een inkijkje gegeven in dit religieuze fenomeen. Ook zijn er foto's van de Leidse wetenschapper Snouck Hurgronje, die als eerste Europeaan fotografeerde in Mekka, tonen negentiende-eeuwse pelgrims. Kunstenaar Ahmed Mater beeldt met een installatie de aantrekkingskracht van de Kaäba uit.

Bezoekersinformatie

Verlangen naar Mekka - De reis van de pelgrim
Te zien in Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden
Van 9 september 2013 tot en met 9 maart 2014.
Toegang: volwassenen 11,00 euro, kinderen van vier tot en met twaalf jaar 5,00 euro,

Laatst gewijzigd: 2013-09-24 12:20:59 · Gepubliceerd: 11 september 2013 - 404