1

Wereldprimeur: de Verboden Stad wordt in 3D geprint!

Chinese keizers en kooplui in de Nieuwe Kerk Nieuws door

archief oud artikel 1 oktober 2013 Opmerkelijk Amsterdam, Noord-Holland De Verboden Stad in Beijing wordt nagebouwd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Dat zijn maar liefst 980 gebouwen. En hoe worden die nagebouwd? Met een 3D-printer! Komt dat zien: twee enorme printers gaan dag en nacht aan de slag.

Schouwspel

In drie maanden tijd worden de tempels, hallen, huizen, poorten, torens, bruggen, pleinen en kilometerslange muren geproduceerd door twee printers. Achter elkaar 'printen' ze de gebouwen. Elk gebouw heeft ongeveer vier uur nodig. Voor zover bekend is deze actie een wereldprimeur. Als je toevallig in de buurt bent, neem dan zeker een kijkje bij dit schouwspel, die onderdeel uitmaakt van de tentoonstelling Ming, Keizers, kunstenaars en kooplui in het oude China.

Fascinerend stukje China

In de Verboden Stad woonde de keizer met zijn gehele hofhouding, anderen werden niet toegelaten. Sinds 1949 is de stad opengesteld voor publiek. Geen zin om naar China te reizen om de stad te bekijken? Je kunt nu ook in de Nieuwe Kerk terecht om een kijkje te nemen in het leven van de fascinerende Ming-dynastie (1368-1644). Sieraden, porselein, aardewerk, meubels, textiel, schilderijen en tekeningen laat de rijkdom en luxe van de keizers zien. En vanaf morgen worden daar één voor één de honderden gebouwen bijgevoegd, nagemaakt op de schaal van 1 op 300.

Ontwikkeling in 3D-techniek

3D-printen was altijd een enorm kostbare onderneming, maar door verder ontwikkelingen is deze techniek nu ook beschikbaar voor het grote publiek. Het Nederlandse bedrijf Leapfrog voert deze 3D-printactie samen met de Nieuwe Kerk Amsterdam uit, om te laten zien wat er allemaal mogelijk is.

Laatst gewijzigd: 2013-10-01 08:57:52 · Gepubliceerd: 1 oktober 2013 - 477