Expeditie Zijderoute, schatten uit de Hermitage

Schatten van de Zijderoute Redactioneel door

archief oud artikel 22 februari 2014 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Wil je ook eens op ontdekkingstocht, maar geen zin om ver weg te gaan? De Hermitage toont de mooiste schatten, opgegraven langs de Zijderoute. Volg de handelslieden op hun expeditie tot ver voor Christus!

De Hermitage toont vanaf 1 maart zeldzame schatten uit lang verdwenen beschavingen. Langs de legendarische Zijderoute werden talloze objecten opgegraven en een selectie van 250 voorwerpen is in de Hermitage te zien. Denk bijvoorbeeld aan muurschilderingen, sculpturen, kostbaarheden van zijde, zilver, glas, goud en terracotta.
Neem een kijkje en reis mee in de voetsporen van de ontdekkers, die de wegen in kaart brachten van de koningen en kooplieden in de vroege middeleeuwen, tot aan de eerste boeddhistische monniken.

Topstukken

Eén van de vele topstukken is de ruim negen meter lange muurschildering van een godheid in gevecht met roofdieren, uit het koningspaleis in Varakhsha (nu Oezbekistan). Nooit eerder verliet deze muurschildering de originele Hermitage in St. Petersberg, maar na de restauratie maakten de Vrienden van de Hermitage het door crowdfunding dat de schildering zes maanden lang te zien in Amsterdam.

Wat is de Zijderoute?

  • De Zijderoute bestond al voor onze jaartelling
  • Het was tot in de vijftiende eeuw het grootste handelsnetwerk ter wereld
  • Het netwerk zorgde voor een ongekende culturele uitwisseling
  • De route liep van China tot aan de Middellandse Zee
  • Het doorkruiste het onherbergzame Centraal-Azië, met zijn woestijnen en onbegaanbare hooggebergtes
  • De route verbond grote beschavingen als India, Perzië, China en het Romeinse Rijk.
  • Het boeddhisme werd waarschijnlijk ook via deze route verspreid, en later volgde de islam
  • Maar er werd ook een wierookbrander met christelijke iconografie en een ring met de afbeelding van Daniël in de leeuwenkuil langs de route gevonden.

Kamelen met handelswaar

Er werd vooral handelswaar vervoerd, soms met karavanen met wel duizend kamelen, paarden, ossen en ezels. Zijde was één van de eerste producten die verhandeld werden. Het was zelfs een tijdje betaalmiddel. Naast zijde kwamen vanuit China lakwerk, papier en spiegels. Vanuit het westen werd onder andere glas en textiel verhandeld. Vanuit het noorden kwamen bont en pelsdieren en uit het Zuiden topaas, smaragd, jade, parfums, henna en exotische dieren.

Pas aan het eind van de negentiende eeuw werden de gebieden langs de Zijderoute herontdekt. Er gingen grote expedities heen. Op veel plekken legden kwamen zij schatten tegen, daterend van ver voor Christus tot in de middeleeuwen.

Meer informatie

Expeditie Zijderoute, schatten uit de Hermitage
Te zien van 1 maart tot en met 5 september 2014.
De Hermitage in Amsterdam is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur.
Toegang: volwassenen 15,00 euro, kinderen van 6 tot 16 jaar: 5,00 euro.
Lespakketten zijn beschikbaar, rondleidingen worden op aanvraag gegeven.

Laatst gewijzigd: 2014-02-28 10:22:30 · Gepubliceerd: 2014-02-21 10:37:10 - 899