1

Onderhuidse spanning in ijskoude schilderijen

Het vuur onder het ijs Redactioneel door

archief oud artikel 12 maart 2014 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland De schilderijen van de Frans-Zwitserse kunstenaar Félix Vallotton geven niet veel emoties prijs. Maar onder de koele gezichten en composities broeit het...

Onderhuidse spanning

Vallotton, een tijdgenoot van Vincent van Gogh, begon zijn carrière met portretten schilderen, maar hij verwierf grote bekendheid in binnen- en buitenland door zijn houtsneden. Die zijn gerust baanbrekend te noemen. Vallotton had een ongeëvenaarde stijl. In de zwart-wit houtsneden voel je een onderhuidse, soms erotische, spanning of dreiging. En hoewel sommige kunstwerken een 'knipoog' bevatten, bevatten ze vaak ook kritiek op de maatschappij. Vallotton nam de wereld scherp waar en kon goed observeren. Zelf hield hij afstand van de wereld en dat brengt hij over in zijn schilderijen. Sommigen komen vervreemdend over en hoewel hij vaak grote emoties verbeeld, komen de kunstwerken afstandelijk over. Maar welk vuur broeit er onder die laag van ijs?

Kunst door profeten

Het Van Gogh Museum bezit een grote collectie werken van de Nabis (het Hebreeuwse woord voor profeten). Dit was een invloedrijke Franse kunstenaarsgroep die eind negentiende eeuw een nieuwe richting koos: decoratieve kunst. Voor deze voorstelling zijn zo'n 60 schilderijen uitgeleend door internationale musea en privéverzamelaars. Samen met nog 40 prenten uit de collectie van het Van Gogh Museum wordt Vallottons intrigerende oeuvre getoond, waarin niets is wat het lijkt. De expositie is nog te zien tot en met 1 juni 2014.

Laatst gewijzigd: 2014-03-13 11:21:19 · Gepubliceerd: 12 maart 2014 - 803

Activiteiten Van Gogh Museum

Nu te bezoeken

Tentoonstelling Painting as a Last Resort


In de expo 'Painting as a Last Resort' staan fantasierijke landschappen geschilderd door Matthew Wong centraal. Ontdek het oeuvre van Wong en hoe hij geïnspireerd is geraakt door Van Gogh in het...

Binnen enkele weken te bezoeken

Yoga in Van Gogh Museum

 
Reis door de seizoenen met de werken van Vincent van Gogh terwijl je je helemaal ontspant tijdens de yogales in het Van Gogh Museum.