1

Jezus in de keuken

Tentoonstelling in Museum Catharijneconvent: Thuis in de Bijbel

Museum Catharijneconvent Redactioneel door

archief oud artikel 10 maart 2014 Cultuur Utrecht, Utrecht Bijbelse verhalen spelen al eeuwen tot de verbeelding en kunstenaars in de Gouden Eeuw haalden er vaak hun inspiratie uit. Hoe anders is het nu! Wie kent nog de verhalen van Isaac en Rebecca en van Mozes en het beloofde land? In de tentoonstelling Thuis in de Bijbel ontdoet Museum Catharijneconvent de Bijbelse verhalen van het stof.

Hoewel de personen die ze schilderden rechtstreeks uit de Bijbel kwamen, was de omgeving die kunstenaars daarbij maakten juist naar hun eigen huis, dorp of stad vormgegeven. Een grappige combinatie, die overal terug komt in de tentoonstelling Thuis in de Bijbel. Zo is Jezus op bezoek bij Martha en Maria in een typische zeventiende-eeuwse keuken en reisden de Emmaüsgangers door een doodgewoon Hollands landschap. Het brengt de bijbelse figuren heel dichtbij. En dat is precies wat het museum, samen met het Nederlands Bijbelgenootschap, wil doen. De grote verhalen uit de Bijbel doorgeven, voordat deze erfenis verloren gaat.

De helden uit de Bijbel komen niet alleen op schilderijen voor, nee, mensen hielden ze graag dichtbij. In Museum Catharijneconvent staan allerlei gebruiksvoorwerpen met daarop bijbelse voorstellingen. Rijk geïllustreerde tabaksdozen, kasten en wiegen staan te pronken met hun uiterlijk. Maar voor sommige mensen was dit nog niet genoeg. Ze wilden zelf als bijbels figuur vereeuwigd worden. Dit verklaart de titel van de expositie: zij waren echt 'thuis' in de Bijbel.

Verdieping en theater

Ook de bezoekers van de tentoonstelling raken hoe langer hoe meer thuis in de bijbel. Theatergroep Aluin draagt daar ook een steentje aan bij, door laagdrempelige voorstellingen met een bijbels thema. In de meeste weekenden spelen zij speciaal voor de bezoekers van Thuis in de Bijbel. Zeven bijbelverhalen komen door hun theaterspel voor het voetlicht. Meer verhalen klinken door de audiotour, die zowel voor volwassenen als voor kinderen beschikbaar is.

Bezoekersinformatie

Thuis in de Bijbel. Oude meesters, grote verhalen.
Van 8 februari tot 10 augustus 2014.
€ 12,50 voor volwassenen en € 7,- voor kinderen. Kinderen tot en met 5 jaar krijgen gratis toegang.

Laatst gewijzigd: 2014-03-10 17:28:28 · Gepubliceerd: 10 maart 2014 - 805