1

Goud van de Krim

Schatten van de Zwarte Zee in het Allard Pierson Museum

Allard Pierson Museum Nieuws door

archief oud artikel 16 maart 2014 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Een onbekend stukje Europa, wat plotseling onderwerp van gesprek is: de Krim. Leer dit Oekraïense schiereiland anders kennen dan als inzet van een politiek conflict. Het Allard Pierson Museum onthult de schoonheid en de geheimen van de Krim.

Vijf Oekraïense musea leenden hun kostbare voorwerpen uit voor de tentoonstelling De Krim - Goud en geheimen van de Zwarte Zee. Blinkend goud, juwelen en schitterende siervoorwerpen: het schiereiland verborg vele schatten. Schatten die voor eventjes in Nederlandse handen rusten, in het Allard Pierson Museum in Amsterdam.

Oude wortels

Het schiereiland De Krim was door de jaren heen een thuis voor verschillende volken. Allemaal lieten ze hun sporen na, zoals de Scythen. Van dit volk, wat de eerst bekende bewoners van de Krim waren, is een zwaard en een helm te zien. Maar ook anderen lieten voorwerpen achter. Zo laat het Allard Pierson Museum een Chinees lakkistje zien. Dit kistje is in de Romeinse tijd via de Zijderoute op de Krim terecht gekomen. Het schiereiland was en is een kruispunt tussen Europa en Azië, dat is hierdoor duidelijk te zien!

Meer verhalen horen over de volken van de Krim en hun schatten? Het Allard Pierson Museum organiseert iedere dag een instaprondleiding.

Bezoekersinformatie

De Krim - Goud en geheimen van de Zwarte Zee in het Allard Pierson Museum.
Van 7 februari tot en met 18 mei 2014.
Toegang: € 10,- voor volwassenen en € 5- voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2014-03-16 20:54:01 · Gepubliceerd: 16 maart 2014 - 492