1

Atlassen die de wereld op hun kop zetten

De mooiste atlassen bij elkaar Nieuws door

archief oud artikel 31 maart 2014 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Ontdekkingsreizigers en cartografen hebben het wereldbeeld nogal veranderd door hun bijzondere ontdekkingen. Wereldkaarten die de wereld op hun kop zetten! De mooiste exemplaren zie je bij elkaar in Het Scheepvaartmuseum.

De wereld in kaart gebracht. Stukje bij beetje kwamen de mensen er eeuwen geleden achter hoe de wereld echt in elkaar zat. Cartografen reisden de ontdekkingsreizigers achterna, of ze gingen samen op pad. En dat leverde bijzondere kaarten op. In Het Scheepvaartmuseum Amsterdam zie je bijvoorbeeld de vroegste gedrukte afbeeldingen van Amerika, kort na de ontdekking in 1492 en vreemde kaarten van Oost-Azië. Maar gedetailleerde kaarten van Nederland die verrassend herkenbaar zijn. Unieke tijdsdocumenten, die er ook nog eens erg mooi uitzien.

Nieuwe tentoonstelling

Op dinsdag 1 april opent Het Scheepvaartmuseum de nieuwe tentoonstelling De Atlassen. En dat is niet zomaar een expositie. De collectie van het Scheepvaartmuseum, met stuk voor stuk bijzondere kaarten en atlassen behoort met gemak tot de internationale wereldtop voor de cartografie tot 1800. In de tentoonstelling ontdek je alle hoogtepunten. De atlassen zijn erg kostbaar en worden in speciale klimaatkasten tentoongesteld. Op die manier kan er helaas maar één bladzijde per atlas getoond worden. Maar daarnaast zijn negentien atlassen gedigitaliseerd. Er staan twee grote schermen waarop je door een atlas naar keuze kunt bladeren.

Meer informatie

De tentoonstelling De Atlassen is te zien in Het Scheepvaartmuseum Amsterdam
De expositie is te zien van 1 april tot en met 31 december 2014. Het museum is alle dagen geopend van 9:00 uur tot 17:00 uur.
Entree: 15,00 euro voor volwassenen, 7,50 euro voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2014-03-28 16:29:29 · Gepubliceerd: 31 maart 2014 - 450