1

Hoedjes kijken in Den Haag

Een mooi schouwspel met de Gouden Koets, de hoedjes en nog veel meer!

Prinsjesdag Nieuws door

archief oud artikel 15 september 2014 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Wuif op Prinsjesdag naar het koninklijk gezelschap in de Gouden Koets, spot het mooiste of gekste hoedje en geniet van alle gezelligheid in Den Haag!

Wuiven naar de koning

Iedere Prinsjesdag begint met de tocht van de Gouden Koets vanaf Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal in Den Haag. Tussen 13:00 uur en 13:15 uur rijdt de koninklijke stoet door Den Haag. In de Troonrede zet de koning vervolgens de belangrijkste plannen van de regering op een rijtje voor het komende jaar. Wist je dat de allereerste Prinsjesdag al 1814 plaatsvond? Nu nog steeds is het een evenement wat royalty-liefhebbers niet mogen missen. Maar hoe vieren burgers dit regeringsfeestje mee? Natuurlijk door even te spieken bij de balkonscène om 14:00 uur bij Paleis Noordeinde, waar de koninklijke familie het publiek toe wuift!

Leuke activiteiten in Den Haag

Maar er is nog veel meer te doen in Den Haag op deze feestelijke dag. In de Koninklijke Schouwburg vieren burgers een vrolijk verkleedfeest en flaneert jong en oud als van koninklijke bloede voorbij. Dit wordt uiteraard vastgelegd! Verkleed en wel kun je vervolgens door naar Escher in het Paleis, waar iedere verklede prins of prinses gratis toegang krijgt. Ontspannen genieten van de koninklijke sferen? Strijk dan neer in de Paleistuin, verscholen tussen Paleis Noordeinde, de Koninklijke Stallen en het Koninklijk Archief. Met een zonnetje erbij is het hier heerlijk picknicken!

Lees voor alle activiteiten tijdens Prinsjesdag ons uitgebreide artikel.

Rondleiding in de Ridderzaal

De Troonrede wordt voorgelezen in de Ridderzaal. De geschiedenis van deze zaal gaat terug tot de dertiende eeuw. Op de derde dinsdag van september zit de zaal bomvol. Maar zodra Prinsjesdag weer voorbij is, is de Ridderzaal weer toegankelijk voor iedereen. Bezoekerscentrum ProDemos organiseert rondleidingen, die in de kelder van de Ridderzaal beginnen met een film over de geschiedenis van de locatie. Na de film breng je een bezoekje aan de Ridderzaal en/of de Eerste en Tweede Kamer. Zo kun je precies zien waar de de leden van het koninklijk huis, de hofhouding, de ministers en de leden van de Eerste en Tweede Kamer op Prinsjesdag zitten.

Gek op hoedjes?

Behalve hoedjes kijken op het Binnenhof tijdens Prinsjesdag kun je ook hier terecht voor een keur aan hoofddeksels:

Laatst gewijzigd: 2014-09-16 08:53:56 · Gepubliceerd: 15 september 2014 - 140