1

Top 8 bijzondere musea van Nederland!

Rare en grappige musea die je een keer bezocht moet hebben

Nederland barst van de leuke musea! Redactioneel door

archief oud artikel 26 september 2014 Toerisme Landelijk Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een museum over opgericht. Ook in Nederland kom je veel rare musea tegen. Vaak zitten er echte liefhebbers achter de deze meest uiteenlopende collecties. Ontdek gauw de top acht van bijzondere musea!

1. Kermis- en Circusmuseum

STEENWIJK - De kermis is een sprookjesachtige wereld die tot de verbeelding spreekt! Hier wordt een ode gebracht aan deze bijzondere wereld in het Kermis- en Circusmuseum. Er hangen veel kleurrijke affiches en foto's en er staat een miniatuurkermis. Vrijwilligers geven rondleidingen langs de wisselexposities. Een museum vol verrassingen!

2. Carnavalmuseum

OLDENZAAL - Dol op carnaval of geen idee wat er zo leuk aan is? In Museum De Hofnar is de geschiedenis van 55 jaar carnaval in Oldenzaal bewaard. Gebruiksvoorwerpen van de prinsen en prinsessen doen herinneringen herleven. In dit museum komen nostalgie en kolder samen.

3. Theepottenmuseum

SWARTBROEK - Je kunt het werkelijk zo gek niet bedenken of er is een theepot van gemaakt. Een theepot in de vorm van een scheidsrechter, een huisje of een bus. Of helemaal bedekt met fruit en in de vorm van een grote aardbei. Bekijk meer dan 1600 bijzondere theepotten in dit unieke Limburgse Theepottenmuseum.

4. Baggermuseum

SCHIEDAM - Het Baggermuseum is uniek in de wereld! Nergens op de wereld kun je nog meer in de geschiedenis van het baggeren duiken. Er zijn tentoonstellingen en aan boord van de originele emmerbaggermolen 'De Friesland' uit 1936 kun je de sfeer proeven van hoe het er vroeger aan toe ging. Overal vind je opgebaggerde voorwerpen.

5. Heiligenbeeldenmuseum

ENKHUIZEN - Een bijzonder 'heilig' museum vind je in Noord-Holland, waar een museum gewijd is aan alle heiligen. Breng een bezoekje aan een levensechte kerststal of leer alles over de 140 heiligenbeelden die hier staan: hun verhaal, weerspreuk en bijgeloof. Let op: dit museum is in de winterperiode gesloten, maar wel te bezoeken met een groep op afspraak.

6. Poppentheatermuseum

BLIJHAM - Echt niet alleen voor kinderen, dit Poppentheatermuseum! Struin rond langs de mooiste poppen van vroeger en nu of volg één van de leuke workshops. De collectie bestaat voor een groot deel uit schenkingen, dus de meeste poppen hebben vroeger ook echt opgetreden.

7. Museum De Dorpsdokter

Ga terug in de tijd: hier loop je zo de praktijk binnen van een vroegere dorpsdokter. In Museum De Dorpsdokter is alles in stijl nagebouwd. Allerlei instrumenten zijn te bewonderen. Amputatiezagen, aderlaatvlijmen, kiezentangen en een bloedzuiger op sterk water. Lekker griezelen bij de verhalen van vroeger!

8. Museums Vledder

VLEDDER - Een bezoek aan Museum Vledders is een hele belevenis. Struin rond langs de 'fake art' en volg één van de rondleidingen waar de Museums bekend om staan: Alle trucs van vervalsers komen aan bod, ook de verhalen over de meestervervalsers. Ook is er een mooie collectie hedendaags glas.

Laatst gewijzigd: 2016-10-18 09:56:58 · Gepubliceerd: 26 september 2014 - 22779