Stop je iedereen in hokjes?

Tentoonstelling in Teylers Museum legt uit waarom we anderen beoordelen

Teylers Museum Nieuws door

archief oud artikel 20 november 2014 Geschiedenis Haarlem, Noord-Holland Bij een eerste blik, indruk en handdruk hebben we al een oordeel klaar over de ander. We stoppen iedereen graag in een hokje en hangen daar vervolgens een labeltje aan. Waarom doen we dat eigenlijk? En hoe deden ze dat vroeger? Het Teylers Museum laat foto's zien van mensen zoals jij en ik, maar wie goed kijkt ziet het label. Waarom?

Aan de hand van foto's, affiches en filmpjes laat de tentoonstelling Op het eerste gezicht zien hoe wetenschappers in de 19de eeuw gefascineerd raakten door mensen met een ander uiterlijk. Op de foto's in het Teylers Museum zien bezoekers mannen en vrouwen die gemeten en gefotografeerd zijn, en vervolgens in groepen geplaatst. De vraag is hoe we dat tegenwoordig doen en waarom we het doen?

Het nut van vooroordelen

Een stukje van het antwoord geeft het Teylers Museum alvast. Het denken in hokjes in namelijk niet alleen negatief. Dat wij mensen meteen beoordelen is een natuurlijke reactie, die ons de kans geeft snel te bepalen of we met een vriend of vijand van doen hebben. Wetenschappers fotografeerden overal ter wereld mensen die 'anders' zijn, zoals de primitieve volken uit verre landen, krankzinnigen en misdadigers. Ze kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat het indelen op rassen en soorten zinloos was, omdat uiterlijke kenmerken weinig zeiden over gedrag en aanleg. Een boeiende tentoonstelling in een samenleving vol vooroordelen!

Bezoekersinformatie

Op het eerste gezicht.
Teylers Museum Haarlem Van 8 november tot en met 8 februari 2014.
Toegang: € 11,- voor volwassenen en € 2,- voor kinderen van zes tot en met zeventien jaar. Kinderen jonger dan zes jaar hebben gratis toegang.

Laatst gewijzigd: 2015-02-03 15:37:16 · Gepubliceerd: 2014-11-20 21:56:10 - 245