Bekijk 's werelds grootste schip

Bekijk de Pieter Schelte op de Rotterdamse Maasvlakte 2

FutureLand Informatiecentrum Maasvlakte 2 Nieuws door
Foto 1. Het grootste schip ter wereld. Foto: Flickr / Kees Torn, CC BY-SA 2.0

archief oud artikel 13 januari 2015 Toerisme Rotterdam, Zuid-Holland Een schip om je ogen bij uit te kijken! Het allergrootste schip ter wereld, de Pieter Schelte, voer de afgelopen week de Rotterdamse haven in. Tot de zomer ligt het schip in de Alexiahaven van de Maasvlakte 2 waar technici het schip voltooien. Bewonder deze reus van 382 meter lang en 124 meter breed!

De komst van mammoethefschip de Pieter Schelte van offshorebedrijf Allseas was een feestelijke gebeurtenis! Op donderdag 8 januari kwam het bijzondere schip Rotterdam binnen en vond een plek in de speciaal uitgegraven Alexiahaven op de Maasvlakte 2. De Pieter Schelte is uniek: het is het enige schip wat straks in één keer een afgedankt boorplatform kan oppakken en vervoeren. Ook kan het olie- en gasleidingen leggen op de zeebodem. De komende maanden werken technici van Allseas aan het schip, zodat deze na het twintig jaar eindelijk zijn voltooiing nadert. Het idee voor dit schip ontstond namelijk al in de jaren 80! Onder meer de hefbalken komen de komende maanden op hun plaats. Een moeilijke klus, want deze balken moeten uiteindelijk in staat zijn om alle kanten op te draaien en tegelijkertijd 48.000 ton te tillen.

Bekijk de Pieter Schelte in de achtertuin van Futureland

Wil je het enorme schip met eigen ogen zien? Vanaf het panoramadek van Futureland Maasvlakte 2 heb je een prachtig zicht. En om nog dichterbij te komen boek je een tochtje met de Futureland Ferry.

Futureland is open op zondag (vanaf 11:00 uur) en van dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 uur tot 17:00 uur.

Ophef over naam Pieter Schelte

Met de komst van de Pieter Schelte ontstond ook ophef vanwege de naam van het schip. Allseas-topman Edward Heerema vernoemde het schip naar zijn vader, die tijdens de Tweede Wereldoorlog lid was van de Waffen-SS. Na de oorlog werd hij hiervoor gestraft en moest naar Venezuela. Hier legde hij de basis van het concern. Edward Heerema doet afstand van het oorlogsverleden van zijn vader en zegt: "De vernoeming is voor de offshore-pionier die hij was."

Haven van Rotterdam

Vind meer over de havens van Rotterdam op DagjeWeg.NL.
Foto 2. De imposante Pieter Schelte voer op 8 januari binnen in de Rotterdamse haven. Foto: Flickr / FaceMePLS, CC BY-SA 2.0

Laatst gewijzigd: 2015-03-26 12:10:08 · Gepubliceerd: 2015-01-13 12:05:37 - 5458