1

5 uitjes langs botten en organen

Dagje uit naar het anatomisch museum

Musea in Nederland Nieuws door
Foto 1. Ook in Universiteitsmuseum Utrecht leer je meer over anatomie. Foto: Universiteitsmuseum Utrecht

archief oud artikel 24 maart 2015 Toerisme Landelijk Vind het verband tussen geluk en gezondheid, bekijk modellen van het lichaam of verwonder je over het ontstaan van een baby. Het menselijk lichaam is een prachtig, ingenieus systeem. Doe eens gek, reis door je lijf en bezoek een anatomisch museum!

Bleulandinum Anatomisch Museum

UTRECHT - Dat het ziekenhuis niet altijd noodgedwongen vertoeven is, bewijst het Utrechts Medisch Centrum. Op hun afdeling Anatomie loop je na het maken van een afspraak zo door naar het Bleulandinum Anatomisch Museum. Wassen modellen van het menselijk lichaam, modellen van papier-maché en kunststof: je raakt hier niet uitgekeken! De verzameling is al vanaf 1838 in handen van het ziekenhuis, maar is door de loop der jaren steeds uitgebreid.

CORPUS

LEIDEN - Hoe reageren je darmen op een broodje kaas? Wat gebeurt er als je niest? Het gebouw van CORPUS is een lichaam van vijfendertig meter hoog en belooft een opmerkelijke ontdekkingstocht door het menselijk lijf. Ontdek de werking van ons brein in de hersenshow, loop door de unieke 5D-orgaantheaters en leer met interactieve games en testjes alles over elk onderdeel dat tussen vel en bot verstopt zit.

Anatomisch Museum Nijmegen

NIJMEGEN - In het Radboudumc kun je terecht in het Anatomisch Museum Nijmegen. Preparaten van embryo's, foetussen en delen van het lichaam geven inzicht in de bouw en functie van de mens. Een rondleiding is mogelijk, maar bij de meeste preparaten vind je begeleidende informatie. In 1967 werd de eerste collectie ingericht, maar deze is door de jaren heen behoorlijk uitgebreid.

Museum Vrolik

AMSTERDAM - Neem het lijf onder de loep in Museum Vrolik in het AMC. Van een embryo zo klein als een graankorrel tot een voldragen foetus: je ziet precies hoe een baby zich ontwikkelt. Maar de verzameling van bijna 10.000 objecten toont ook preparaten van dieren, voorbeelden van ziekten en schedels en skeletten van mens en dier uit de achttiende, negentiende en begin twintigste eeuw.

The Happiness Project

AMSTERDAM - Het recept voor geluk vind je in de permanente tentoonstelling Body Worlds: The Happiness Project. Hier wacht een wereld vol opgezette lichamen, die je laten inzien welke invloed geluk op gezondheid heeft. Meer dan tweehonderd anatomische preparaten van echte menselijke lichamen tonen de complexiteit, de veerkracht en de kwetsbaarheid van het lichaam.

DagjeWeg.NL bezocht eerder al een reportage van Body Worlds. Lees de reportage: Opgezette lichamen geven alles bloot.
Foto 2. Maak een reis door het lijf in CORPUS. Foto: CORPUS
Foto 3. Ook in Universiteitsmuseum Utrecht leer je meer over anatomie. Foto: Universiteitsmuseum Utrecht
Foto 4. Kijk je ogen uit in Museum Vrolik! Foto: Paul Bomers, via Museum Vrolik
Foto 5. In Museum Vrolik vind je ook een uitgebreid dierenkabinet. Foto: Paul Bomers, via Museum Vrolik

Laatst gewijzigd: 2015-03-24 13:47:38 · Gepubliceerd: 24 maart 2015 - 1813