1

Spieken in het mooiste huis aan de Keizersgracht

Het kunstige stucwerk van Museum Van Loon is in ere hersteld

Museum Van Loon Nieuws door
Foto 1. Het stucwerk in Museum Van Loon kun je gerust kunst noemen. Foto: Museum Van Loon

archief oud artikel 1 april 2015 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Het is misschien wel het mooiste huis aan de Keizersgracht: Museum Van Loon. Het interieur is flink onder handen genomen en wordt stukje bij beetje in ere hersteld. Komt dat zien!

Kunst in de hal

Het stucwerk blinkt en straalt: het ziet er weer precies zo uit als vroeger. Er was een renovatie van twee maanden voor nodig om de hal van Museum Van Loon weer in ere te herstellen. Elk jaar wordt een ruimte aangepakt, zodat straks goed te zien is hoe de prachtige woning er eigenlijk hoort uit te zien. De vogelkamer en de blauwe salon zijn alweer helemaal het heertje, en de afgelopen maanden was het stucwerk in de hal en het trappenhuis aan de beurt. Dit stucwerk is met gemak kunst te noemen, maar door de tand des tijds was het grauw en grijs uitgeslagen. Inmiddels is het weer sneeuwwit. Ook de tuinkamer heeft weer haar oorspronkelijke kleur: zand in plaats van blauw.

Amsterdam van vroeger

Museum Van Loon is een zeventiende-eeuwse woning waar onder meer Ferdinand Bol, een leerling van Rembrandt, heeft gewoond. Binnen zijn portretten te bewonderen, maar ook meubilair, zilverwerk en porselein. Bij het huis hoort een koetshuis en een prachtige tuin, die samen met de woning de sfeer van het rijke Amsterdam uit die tijd ademen. De adellijke familie Van Loon was de laatste bewoner. Zij maakten van hun huis een museum, dat een unieke kijkje biedt in het welvarende Amsterdam van vroeger. Ben je in de buurt? Kom dan even binnen spieken hoe het is geworden! Het museum organiseert geen bijzonderheden rondom de opening.

Praktische informatie

Museum Van Loon is dagelijks geopend van 10:00 uur 17:00 uur. In het koetshuis is koffie en taart te krijgen.
Foto 2. Een detail uit de prachtige hal. Foto: Museum Van Loon
Foto 3. Twee maanden lang was het museum gesloten. Ook de buitengevel werd geverfd. Foto: Museum Van Loon

Laatst gewijzigd: 2019-04-03 16:00:49 · Gepubliceerd: 1 april 2015 - 706