1

Op 't Duin: wegzwijmelen bij de zee

Haags Historisch Museum neemt je mee naar de duinen

Op 't Duin - duingezichten en duingedichten Nieuws door
Foto 1. Beeld: F.H. Kaemmerer, Scheveningen; 1870-1874. Collectie Haags Historisch Museum

archief oud artikel 7 april 2015 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland De zee en vooral ook de Nederlandse duinen zijn een grote bron van inspiratie voor dichters en schilders. Het Haags Historisch Museum laat een overzicht zien in de tentoonstelling Op 't duin – duingezichten en duingedichten.

Duinen als kunst

Je ziet 't voor je: peinzende dichters in de duinen en schilders die het landschap op hun doek proberen te vangen. De oer-Hollandse duinen zijn een dankbaar onderwerp voor kunstenaars, al eeuwenlang. Het Haags Historisch Museum toont een overzicht van meer dan tachtig kunstwerken waarin het duinlandschap wordt verbeeld. In de expositie Op 't duin - duingezichten en duingedichten zijn werken te zien vanaf 1600, waaronder bijzondere prenten en tekeningen uit het Rijksmuseum en de Fondation Custodia uit Parijs. In samenwerking met het Letterkundig Museum is er een mooie combi te zien van schilderijen en gedichten.

Liefdesgedicht

Maar er is nog meer te doen. Ook Muzee Scheveningen, waar de geschiedenis van het vissersdorp wordt verteld, sluit zich aan met een tentoonstelling over 350 jaar Scheveningseweg, de belangrijkste verbindingsweg met Den Haag die dwars door het duingebied werd aangelegd. In Kunstzaal van Heijningen is er ruimte voor hedendaagse kunstenaars die de duinen verbeelden. Goed nieuws voor iedereen die zelf aan de slag wil: er zijn poëziefietstochten, zelf schilderen in de open lucht, gratis instaprondleidingen en poëzieworkshops voor kinderen. Maak je eigen liefdesgedicht en verstuur 'm als flessenpost!

Praktische informatie

Op 't Duin - duingezichten en duingedichten in het Haags Historisch Museum
Te zien tot en met 15 september 2015, elke dag van 10:00 uur tot 17:00 uur. In het weekend en op feestdagen geopend vanaf 12:00 uur.
Foto 2. Beeld: Joseph Bles, gezicht op café, zee en duinzicht te Scheveningen; circa 1870. Collectie Haags Historisch Museum

Laatst gewijzigd: 2015-04-07 14:46:23 · Gepubliceerd: 7 april 2015 - 575

Activiteiten Haags Historisch Museum

Vanaf morgen te bezoeken

Haagse Harry, dûh tètaunstelling!!


‘Kèk mè nâh!!’ De weinig genuanceerde en luidruchtige inwoner van Den Haag heeft zijn eigen tentoonstelling in het Haags Historisch Museum.

Nu te bezoeken

Grote Poppenhuis Den Haag weer te zien in speciale expo


Het Grote Poppenhuis van Lita de Ranitz is weer terug in het Haags Historisch Museum. Kom langs en kijk binnen bij de Haagse high society van 100 jaar geleden!