1

Laat je voor de gek houden in Museum Boerhaave

Doe mee aan proefjes en word een wetenschapper deze meivakantie

Museum Boerhaave: 600 jaar uitvindingen Nieuws - gesponsorde bijdrage door
Foto 1. Neem je vader of moeder mee naar de Ames-kamer in Museum Boerhaave. Foto: Karin Polder

archief oud artikel 4 mei 2015 Wetenschap Leiden, Zuid-Holland Tover zelf een regenboog tevoorschijn met behulp van een prisma of kom erachter waarom een diamant zo schittert. Museum Boerhaave laat deze meivakantie zien hoe het licht jou voor de gek houdt. En je mag zelf proefjes doen!

Meivakantie bij Museum Boerhaave

Wat jij niet ziet... dat zien ze in Museum Boerhaave wel! Deze meivakantie leer je allemaal moeilijke woorden - anamorfose, driedimensionaal, zoötroop -, maar wat ze betekenen? Vooral heel veel leuke proefjes! Doe gezellig mee tijdens de vakantieworkshops vol diepte, beweging, kleuren, scheve of rechte lijnen; je weet niet wat je ziet!

Wanneer? Elke dag van zaterdag 2 mei tot en met zondag 17 mei, doorlopend van 10:30 uur tot 16:30 uur. Gratis met een geldig entreebewijs.

Ik zie, ik zie

Het is donker, en snel, we doen een lichtje aan. Want in het donker zie je helemaal niets. We vinden het heel gewoon dat het er is, maar eigenlijk is licht heel ingewikkeld. Heb je je wel eens zonder licht opgesloten in een kast of kelder? En wat zag je dan? Juist ja, niks! In de tentoonstelling IK ZIE, IK ZIE … kom je met behulp van spellen en bijzondere opstellingen als een Camera Obscura en een Ameskamer (perspectiefkamer) het een en ander te weten over licht. Wat doet het met wat wij zien, of denken te zien? Ontdek hoe licht ons kijken kleurt.

Als een echte wetenschapper

In Museum Boerhaave mag ieder kind vanaf 8 jaar oud voor even een wetenschapper zijn. In de speciale rondleiding Rondje Wetenschap draag je zelf een mooie witte labjas en bestudeer je skeletten. En je meet de stand van de sterren, net als een echte wetenschapper.

Wanneer? Tussen zaterdag 2 mei en zondag 17 mei elke zaterdag, maandag en woensdag, om 11:00 uur, 13:00 uur en 15:00 uur. De rondleiding duur ongeveer 45 minuten. Gratis deelname met een geldig entreebewijs.

Ga op bezoek in Museum Boerhaave in de meivakantie en steek je licht op!
Foto 2. Snap jij het nog? De Ames-kamer in Museum Boerhaave. Foto: Mike Bink
Foto 3. Als de trommel hard genoeg draait en de plaatjes elkaar snel opvolgen lijkt het net of je naar een film kijkt! Foto: Hielco Kuipers.
Foto 4. Natuurgetrouw als een levend schilderij, maar dan toverachtig op z'n kop gespiegeld, brachten camera obscura's de waarnemers oog in oog met een projectie van de werkelijkheid. [prent uit A. Kircher, Ars magna lucis et umbrae, 1671] Museum Boerhaave

Laatst gewijzigd: 2015-05-04 15:41:21 · Gepubliceerd: 4 mei 2015 - 1462