1

Sla je slag op de Blauwvingerdagen 2015

Zwolle staat bomvol spullen: voor de koopjesjager en gezellige shopper

Sla je slag op de Blauwvingerdagen Nieuws door
Foto 1. Gezelligheid ten top op de Blauwvingerdagen. Foto: Citycentrum Zwolle.

archief oud artikel 6 juli 2015 Toerisme Zwolle, Overijssel Op vier woensdagen in juli staat Zwolle bomvol leuke spullen. Reserveer 8, 15, 22 en 29 juli maar vast in je agenda want de Blauwvingerdagen wil je niet missen! Sla je slag op deze grootste braderie van Noord-Oost Nederland.

Rolstoelrace voor het goede doel

De Blauwvingerdagen vinden plaats verspreid door de gehele binnenstad van Zwolle. Op het Goededoelenplein op de Nieuwe Markt komen verschillende goede doelen aan bod. Doe mee met de spannende rolstoelrace, ontdek hoe het is om een asieldier te zijn of ervaar hoe het is om blind te zijn. De opbrengst hiervan gaat natuurlijk naar het goede doel!

Haast je naar de Melkmarkt voor antiek, brocante en curiosa

Clowns voor de kids

Kinderen vermaken zich op het Gasthuisplein. Maar pas op dat je niet echt blauwe vingers krijgt tijdens één van de spannende spellen. Ga gezellig sporten, bekijk een spetterende show van de clowns of speel mee met de spelletjes. Op zoek naar brocante, antieke spullen of curiosa? Haast je dan naar de Melkmarkt! Daar staat Vitalis, dé specialist op het gebied van vlooienmarkten en braderieën, te pronken met haar spullen.

Trots als een blauwvinger

Leuk allemaal, maar hoe komt Zwolle nu weer aan die naam 'Blauwvingerdagen'? Nou, die hebben ze niet zomaar uit hun duim gezogen. In de 14e en 15e eeuw probeerden Zwolle en Kampen elkaar te slim af te zijn bij het verwerven van handelsprivileges. Dit escaleerde in een heuse handelsoorlog! Filips van Bourgondië, bisschop van Utrecht, probeerde te bemiddelen maar hier was Zwolle niet van gediend. Ze haalden Karel van Egmond, hertog van Gelre binnen als landsheer. Meineed dus, en meinedigen waren in die tijd 'blauwvingers'. Een spotnaam die de Zwollenaren tegenwoordig overduidelijk als erenaam dragen.

Praktische informatie

De Blauwvingerdagen vinden plaats op woensdag 8, 15, 22 en 29 juli van 9:00 tot 17:00. De kraampjes zijn te vinden op de Diezerstraat, Grote Markt, Luttekestraat, Roggenstraat, Oude Vismarkt en het Gasthuisplein. De vlooienmarkt van Vitalis is op de Melkmarkt.
Foto 2. Bezoek de grootste markt van Noord-Oost Nederland. Foto: Citycentrum Zwolle.
Foto 3. De prachtige binnenstad van Zwolle staat vol leuke spullen. Foto: Citycentrum Zwolle.

Laatst gewijzigd: 2015-07-07 15:15:29 · Gepubliceerd: 6 juli 2015 - 3189