Nijntje en Dick Bruna krijgen alle ruimte in het Rijksmuseum

Rijksmuseum plaatst Dick Bruna in kunsthistorisch perspectief

Bezoek de expositie 'Dick Bruna. Kunstenaar' Nieuws door
Foto 1. Dick Bruna in de restauratiestudio van het Rijksmuseum. Foto: Rijksmuseum

archief oud artikel 30 augustus 2015 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland De jarige Nijntje heeft een belangrijke plek in de expositie over Dick Bruna in het Rijksmuseum. Het werk van haar geestelijke vader hangt hier tussen zijn eigen inspiratiebronnen.

Grote voorbeeld

Hoewel Dick Bruna zelf misschien een grote bron van inspiratie is voor kunstenaars, heeft hij zelf ook altijd zijn favoriete voorbeelden gehad. Het Rijksmuseum brengt dat mooi in beeld tijdens de expositie Dick Bruna. Kunstenaar. Voor het eerst wordt het werk van de illustrator in een internationale kunsthistorische context belicht. Dus naast het herkenbare werk van Bruna hangen er ook prenten en tekeningen van Henri Matisse, Fernand Léger, Willem Sandberg, H.N. Werkman en Bart van der Leck.

Nijntje in het Rijksmuseum

Voor de expositie putte het Rijksmuseum voornamelijk uit de eigen collectie. Dat leverde een overzichtstentoonstelling op van 120 objecten. En natuurlijk neemt de wereldberoemde Nijntje ook een belangrijke plek in. Het is zestig jaar geleden dat Dick Bruna haar uit zijn pen tevoorschijn toverde. In de expositie wordt stilgestaan bij het ontwerpproces van Nijntje. Zij staat als het ware symbool voor het vakmanschap, het geduld en de kunstzinnigheid van Bruna. Door de simpele lijnen en de heldere kleuren komt het stripfiguur echt tot leven.

Perspectief

Hoogtepunten uit een halve eeuw Dick Bruna hangen in de expositie Dick Bruna. Kunstenaar gebroederlijk naast mooie prenten van internationaal befaamde kunstenaars. Het oeuvre van Bruna krijgt diepgang en perspectief door de combinatie met de werken van zijn grote voorbeelden. De technieken, die Bruna gebruikte (knippen en perspectief loslaten) komen uit de Franse avant-garde met de strenge beeldtaal. En het kleurenpalet is bekend van De Stijl. Ook leuk om te zien dat Picasso, Rietveld en architect J.J.P. Oud op hun beurt de eenvoud en helderheid van de omslagen en affiches van Bruna bewonderden.

Praktische informatie

De expositie Dick Bruna. Kunstenaar is tot en met 15 november 2015 te zien in het Rijksmuseum. Voor kinderen is er elke zaterdag- en zondagmiddag een cursus in de Teekenschool. Het Rijksmuseum is elke dag open van 9:00 uur tot 17:00 uur.
Foto 2. Blijf 's lekker thuis met een Zwart Beertje! Illustratie van Dick Bruna uit 1963, copyright Mercis bv
Foto 3. Nijntje. Illustratie van Dick Bruna uit 1997, copyright Mercis bv

Laatst gewijzigd: 2015-10-01 15:17:13 · Gepubliceerd: 30 augustus 2015 - 3954