1

Ga zelf lekker bakken in het museum!

Maak de lekkerste koekjes en baksels in het museum

Zoek een bakkerijmuseum bij jou in de buurt Redactioneel door
Foto 1. Versier je eigen koekje of broodje! Foto: Nederlands Bakkerijmuseum

11 oktober 2016 bijgewerkt: 1 november 2016 Toerisme Landelijk De herfst en winter zijn bij uitstek seizoenen om zelf de lekkerste dingen te bakken. Verschans je in de keuken, slinger je oven aan en maak de heerlijkste baksels. Maar ook in diverse musea kun je terecht voor een workshop bakken. Stroopwafels, broodjes en lekkernijen: wat ga jij maken?

Bakken in het museum

OOSTERHOUT - De geur van versgebakken brood en koekjes overvalt je als je het Bakkerijmuseum Oosterhout binnenstapt. Naast de vele bakkersbenodigdheden van vroeger, vind je achter in het museum ook een bakkerswinkel uit grootmoeders tijd. Gelukkig kun je hier zelf ook aan de slag, het museum heeft veel leuke arrangementen! Allerlei soorten groepen kunnen hier terecht om warme broodjes of lekkere koekjes te bakken.

MEDEMBLIK - De bakker van het Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij kan ook wel wat hulp gebruiken. Tijdens de vele demonstraties mogen kinderen hem een handje helpen. Maar ook voor grote mensen is er veel te doen en te leren. Wat dacht je van brood bakken of een workshop 'Schilderen met cacao' of 'Suiker trekken'? Leuke deal: via DagjeWeg.NL Tickets krijg je nu 20% korting op alle tickets!

HATTEM - Het Nederlands Bakkerijmuseum staat bekend om haar leuke demonstraties voor kinderen. Bakker Fred geeft een smakelijke show en je boft als je hem mag helpen. Hier wordt gebakken in een met takkenbossen gestookte oven uit de negentiende eeuw. Tijdens vakanties en kinderfeestjes zijn er allerlei lekkere activiteiten, zoals koeken versieren. In de wintermaanden kunnen volwassenen alles leren over speculaas. Of kies voor het arrangement 'Brood & Spelen'!

GOUDA - Gouda staat natuurlijk bekend om de typische Hollandse stroopwafels. Bij Siroopwafelbakkerij Van Vliet worden ze elke dag gebakken, duizenden stuks! Bekijk het bijzondere proces en proef er natuurlijk eentje in de gezellige tearoom. Je kunt ook langskomen voor een workshop. Dan leer je hoe je zelf die knapperige koeken met zoete siroop maakt! In de bakkerij wordt volgens een oud en geheim recept gewerkt...

ARNHEM - In de winter kun je in het Nederlands Openluchtmuseum je eigen broodje bakken. Er brandt een gezellig vuurtje waarboven je je broodje roostert. Een hartverwarmende activiteit!

ZAANDAM - Bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater is een originele bakkerij uit 1658. Proef een stukje 'duivekater', een typisch Zaans brood en neus rond in de originele bakkerswinkel. Groepen kunnen hier terecht voor allerlei demonstraties en workshops, zoals een miniworkshop chocolade maken in het CacaoLab. Hier leer je bakken met chocolade volgens eeuwenoude technieken! Je kunt ook kiezen voor een miniworkshop drop maken.

HELLENDOORN - In Bakkerij- en IJsmuseum is het elke woensdagmiddag feest voor kinderen. Bak hier je eigen broodje! Door de traditionele demonstraties in de bakkerij ruikt het hier heerlijk! Neus rond in de industriële bakkerij, tussen alle machines die klutsen, kneden, mengen, snijden, spuiten en... ijsjes maken! Ook leuk voor een kinderfeestje.

EINDHOVEN - Maak je eigen oerbrood in het Eindhoven Museum. In dit museum leer je van alles over het dagelijkse leven van Brabantse bewoners uit de prehistorie en Middeleeuwen. Daar hoort ook het dagelijkse brood bij natuurlijk. Met een groep doorloop je het hele bakproces. Dat is hard werken! Er is ook een arrangement voor 'Koekenbakkers'. Welke groep bakt de beste pannenkoeken?

Zelf aan de slag met een recept

Jeuken jouw handen ook om aan de slag te gaan? Als je in je eigen keuken wilt oefenen met een lekker en eenvoudig recept, probeer dan het volgende uit: mini monchoutaartjes! Simpel te maken, het ziet er prachtig uit en het is super lekker met het verse fruit:

  • Zorg voor een aantal potjes of bijvoorbeeld sorbetglazen;
  • Verkruimel een pak bastognekoeken of zandkoekjes en meng het met 100 gram gesmolten boter in een pannetje;
  • Doe in elk potje een flinke bodem koekjes en druk het goed aan. Laat een half uurtje opstijven in de koelkast;
  • Klopt een pakje slagroom in één kom en meng in een andere kom een pakje monchou met een zoetstof naar keuze. Schep de monchou voorzichtig door de slagroom;
  • Schep in elk potje een laag van het mengsel. Laat weer een uurtje staan in de koelkast;
  • Versier elk potje vlak voordat je het serveert met je eigen favoriete verse fruit, bijvoorbeeld aardbeien, kiwi, bessen of mango;

Aanbiedingen waar je warm van wordt! Bekijk de nieuwste aanbiedingen en voordeeltjes van DagjeWeg.NL Tickets!
Foto 2. Wie wil de bakker helpen? Foto: Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij

Laatst gewijzigd: 2016-11-01 10:45:30 · Gepubliceerd: 11 oktober 2016 - 3198