1

Hoeren, boeren en monniken bij Van Bosch tot Bruegel

Spectaculaire tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen

Dagje naar het museum Redactioneel door
Foto 1. Jheronimus Bosch, Hooiwagen-triptiek (geopend), ca.1515. Paneel, 133 x 100 cm (middenpaneel), 147 x 56 cm (zijpanelen). Collectie: Madrid, Museo Nacional del Prado.

archief oud artikel 6 oktober 2015 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Weg met de preutsheid en het strakke keurslijf van politieke correctheid. Geile bejaarden, kotsende boeren en malafide tandartsen staan centraal bij De ontdekking van het dagelijks leven - van Bosch tot Bruegel. Bewonder spectaculaire bruiklenen en revolutionaire schilderkunst van zaterdag 10 oktober tot en met zondag 24 januari in Museum Boijmans Van Beuningen!

Primeur voor Boijmans

Ironie en zelfspot vieren hoogtij bij Van Bosch tot Bruegel in Museum Boijmans Van Beuningen. Zwaaiden eens religieuze voorstellingen en portretten de scepter in de schilderkunst, dat patroon wordt rond 1500 doorbroken als kunstenaars het dagelijks leven als onderwerp ontdekken. Jheronimus Bosch, Pieter Bruegel en onbekendere meesters als Jan Sanders van Hemessen nemen het penseel ter hand, schilderen karakteristieke situaties van dronkenlappen, kwakzalvers en hoerenlopende monniken en veroorzaken daarmee een heuse revolutie! Met Van Bosch tot Bruegel heeft Museum Boijmans een primeur: nooit eerder was er een tentoonstelling met topwerken uit de periode vanaf de zestiende eeuw rond dit thema te zien.

Buitenkans: bekijk De hooiwagen!

'De ontdekking van het dagelijks leven - Van Bosch tot Bruegel' staat bol van artistieke meesterwerken. 'De boer en de nestrover' (1568) van Pieter Bruegel de Oude is één van die kroonjuwelen. Het paneel wordt normaal niet uitgeleend en is dan alleen in het Weense Kunsthistorisches Museum te bewonderen. Maar er is meer. Na maar liefst 450 jaar is ook 'De hooiwagen' van Jheronimus Bosch weer op Nederlandse bodem! 'De hooiwagen' is één van de eerste schilderijen in de kunstgeschiedenis waarop alledaagse taferelen zijn afgebeeld. Het drieluik werd in 1570 opgekocht door de Spaanse koning Filip II, behoort tegenwoordig tot de absolute topstukken van Museo Nacional del Prado in Madrid en verliet Spanje niet eerder. Een buitenkans om deze van dichtbij te bekijken, dus!

Tip: Bekijk tijdens Van Bosch tot Bruegel ook hoe het vijf eeuwen oude schilderij 'De heilige Christophorus' van Jheronimus Bosch gerestaureerd wordt. Daarop zie je de reus Christophorus, de beschermheilige van de reizigers, met Christus op zijn rug.

Wondere wereld van satire, ironie en zelfspot

Van Bosch tot Bruegel geeft een prachtig overzicht van drie generaties kunstenaars die het dagelijks leven als onderwerp namen. Het startpunt is Bosch, het eindpunt Bruegel; maar daar tussenin ligt nog een wonderlijke wereld van satire, zelfspot en ironie verborgen. Met prenten en schilderijen brengt Museum Boijmans Van Beuningen die wereld in beeld. Daarbij zijn moeite noch kosten gespaard: zo'n tachtig zestiende-eeuwse schilderijen en prenten uit particuliere en museale collecties zijn speciaal voor deze gelegenheid ingevlogen!

Zijn de centen op, maar wil je er wel op uit? Maak kennis met de voordelige aanbiedingen van DagjeWeg.NL Tickets!
Foto 2. Jheronimus Bosch, Hooiwagen-triptiek (geopend), ca.1515. Paneel, 133 x 100 cm (middenpaneel), 147 x 56 cm (zijpanelen). Collectie: Madrid, Museo Nacional del Prado.
Foto 3. Pieter Aertsen, Pannenkoekenbakkerij, 1560. Paneel, 87 x 169,3 cm. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.
Foto 4. Pieter Bruegel, Winterlandschap met schaatsers en vogelknip, 1565. Paneel, 37,0 x 55,5 cm. Collectie Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel.
Foto 5. Jheronimus Bosch, Marskramer, Hooiwagen-triptiek (gesloten luiken), ca.1515. Paneel, 147 x 112 cm. Collectie: Madrid, Museo Nacional del Prado.

Laatst gewijzigd: 2016-01-05 14:52:37 · Gepubliceerd: 6 oktober 2015 - 2205