Nieuw! Het Waterliniemuseum is open!

Museum op Fort bij Vechten over Nieuwe Hollandse Waterlinie

Waterliniemuseum Fort bij Vechten Nieuws door
Foto 1. Waterliniemuseum Fort bij Vechten / Fotografie: Luuc Jonker

archief oud artikel 9 oktober 2015 Geschiedenis Bunnik, Utrecht De Nieuwe Hollandse Waterlinie staat in al onze geschiedenisboekjes. Maar wat weet jij precies van deze verdedigingslinie? Het nieuwe Waterliniemuseum - op een prachtige locatie - vertelt er alles over. Het museum opent op 10 en 11 oktober met feestelijke activiteiten.

Topstuk: een maquette van vijftig meter lang

Twee jaar duurde de bouw van het nieuwe tentoonstellingsgebouw op Fort bij Vechten. Dit fort, in het Utrechtse Bunnik, maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is daardoor de perfecte plaats om het verhaal achter deze linie te vertellen. Een verhaal wat het waard is om te vertellen, want het gaat hier om het grootste Rijksmonument wat er in Nederland te vinden is! De hele linie is maar liefst 85 kilometer lang. In het nieuwe Waterliniemuseum vinden bezoekers een enorme maquette van het verdedigingswerk, die ze zelf onder water kunnen zetten. En dan zie je precies hoe ze met water de vijand tegenhielden.

Luister naar verhalen van de Hollandse Waterlinie

Langs de hele Hollandse Waterlinie waren stroken weiland, die als het nodig was onder water werden gezet. De vijandelijke legers stonden dan ineens in het water en konden de steden niet bereiken. Vanuit forten hielden soldaten de boel in de gaten en zij grepen in als de kracht van het water niet voldoende was. Zo ook vanaf het Fort bij Vechten, waar nu het Waterliniemuseum te vinden is. In het museum vertellen levensgrote poppen de verhalen van verschillende mensen die te maken hadden met de linie. In de tentoonstelling ‘Romeins Vechten' is te zien hoe de mensen in die tijd leefden en werkten. Want net na het begin van de jaartelling bouwden de Romeinen vlak naast het huidige fort het castellum Fectio. En hoe het was in de Eerste Wereldoorlog op Fort bij Vechten? Dat laat laat soldaat Geert Been de bezoekers ervaren!

Openingsweekend Waterliniemuseum

Tijdens het openingsweekend van het Waterliniemuseum op 10 en 11 oktober 2015 is er nog veel meer te beleven op het fort. Kinderen mogen meedoen aan opgravingen en er is een smid aanwezig, die workshops geeft. Wie durft, mag tokkelen over de fortgracht! Met muziek, dans en vertellingen wordt het verhaal van de het nieuwe Waterliniemuseum kracht bij gezet. Een feestelijke opening!

Meer inspiratie voor dit weekend vind je in Weekend Top 5 van DagjeWeg.NL!
Foto 2. Waterliniemuseum Fort bij Vechten / Fotografie: Luuc Jonker

Laatst gewijzigd: 2015-10-10 21:29:52 · Gepubliceerd: 2015-10-09 21:07:10 - 384

Activiteiten Waterliniemuseum Fort bij Vechten

Nu te bezoeken

PodwalkStap in de IJzeren Eeuw Hellevoetsluis


De Podwalk in Hellevoetsluis is een fascinerende audiotour die je meeneemt door de rijke geschiedenis van de stad

Bezoek Markiezenhof Bergen Op Zoom


Museum het Markiezenhof en Museum Tongerlohuys bundelen hun krachten om het verhaal van het kasteel te vertellen, teruggaand tot de twaalfde eeuw.

Vanaf volgende week te bezoeken

Rondleiding Fort Everdingen


Bezoek Fort Everdingen tijdens een rondleiding. Torenfort Everdingen werd gebouwd van 1842-1847 als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort is sinds 2014 in het bezit van de...

Paasdiner


Vier pasen op de boerderij!

1 april viering Brielle


Jaarlijks wordt 1 april uitbundig in Brielle gevierd onder leiding van de 1 aprilvereniging. Tijdens deze viering worden de gebeurtenissen van de bevrijding nagespeeld door honderden Briellenaren!

Binnen enkele weken te bezoeken

Avondopenstelling | Museumweek


Avondopenstelling | Museumweek

Comeniusdag | Grote Kerk Naarden


Comeniusdag | Grote Kerk Naarden

Bezoek Museum Engelandvaarders


Bezoek Museum Engelandvaarders

Verhalen komen tot leven...Bunkertocht


Tijdens de Bunkertocht van circa n uur vertelt onze gids hoe 250 Duitse militairen tijdens de oorlog op deze plek hebben gewerkt en geleefd.

Lezing: Waterlinie Geheimen & Historie


Lezing: Waterlinie Geheimen & Historie

Verhalen komen tot leven...Bunkertocht

 
Tijdens de Bunkertocht van circa n uur vertelt onze gids hoe 250 Duitse militairen tijdens de oorlog op deze plek hebben gewerkt en geleefd.