1

Daar kwamen de Polen

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum laat de vergeten Poolse bevrijders zien

Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek Nieuws door
Foto 1. Een Poolse tank in België.

archief oud artikel 20 november 2015 Geschiedenis Groesbeek, Gelderland We kennen allemaal de verhalen over de heldhaftige Amerikaanse en Canadese bevrijders. Als helden werden ze onthaald bij de bevrijding van de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog. Maar kennen we de Poolse bevrijders net zo goed? Het Nationaal Bevrijdingsmuseum vertelt hun verhaal, een verhaal zonder happy end.

Wat begon in Polen

Het eerste land waar de Duitse nazi's voet aan de grond kregen, was Polen. Daar startte de onderdrukking en was de Jodenvervolging het grootst. Denk maar eens aan de bekende concentratiekampen Auschwitz, Sobibor en Treblinka. Allemaal in Polen. Maar wat ook vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog heel sterk was, was het Poolse verzet. In eigen land vochten de Polen tegen de nazi's en ook buiten de grenzen probeerden ze hen het vuur aan de schenen te leggen. Hierbij hadden ze hun wapenspreuk in het achterhoofd: "Voor uw en onze vrijheid."

Yanks en Tommy's, maar geen Polen

Ook bij de bevrijding van Nederland vochten Polen mee. Maar waarom kennen wij wel de Yanks en de Tommy's en niet de Polen? En niet alleen wat betreft eer kwamen deze strijders er bekaaid van af. Ook keerden zij niet terug naar een veilig, vredig land. Polen wordt wel de killing fields van de Tweede Wereldoorlog genoemd. Bijna zes miljoen Polen kwamen om. En uiteindelijk werd het land een satellietstaat van de Sovjet Unie. Reden voor veel soldaten om de rest van hun leven in Nederland of Groot-Brittanië te blijven.

Bevrijders in Ballingschap

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum brengt het verhaal van de Poolse bevrijders voor het voetlicht. In de tentoonstelling De Polen. Bevrijders in Ballingschap, te zien tot 31 mei 2016, wordt hun rol in de strijd tegen de Duitse bezetters uitgelegd. Aan de hand van bijzondere topstukken en beeldmateriaal uit Nederlandse en Poolse musea krijgt de geschiedenis een gezicht. Er zijn bijvoorbeeld uniformen te zien van de generaals Sosabowski en Maczek. Beide generaals zijn van groot belang geweest in de bevrijding. Het Bevrijdingsmuseum wisselt foto's af met persoonlijke verhalen.

Foto 2. Een foto van generaal Sosabowski. Foto: Nationaal Bevrijdingsmuseum

Laatst gewijzigd: 2015-11-20 10:17:54 · Gepubliceerd: 20 november 2015 - 415