1

Zangtalent zingt Poulencs eerste opera

Het Muziektheater Amsterdam Redactioneel door
Foto 1. Festival d'Aix-en-Provence / Vincent Beaume

archief oud artikel 23 november 2015 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland “De feministe Thérèse bevrijdt zich van de beperkingen van haar sekse door haar bloes te openen, waarna haar borsten als rode ballonnen over het publiek wegvliegen.” Het verhaal van Francis Poulencs eerste opera Les Mamelles de Tirésias klinkt nogal bizar, en dat is het ook. De surreële opera is vanaf 25 november in Amsterdam te zien.

Les Mamelles de Tirésias is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Guillaume Apollinaire uit 1917, dat gezien wordt als de eerste uiting van het surrealisme. In het stuk besluit Thérèses man na het 'feministische statement' van zijn echtgenote op eigen houtje voor voorplanting te zorgen door een broedmachine te bouwen, waarmee hij in één dag 40.049 baby's produceert... Francis Poulenc componeerde tijdens de Tweede Wereldoorlog een korte opera op dit verhaal. In 1947 werd het werk voor het eerst uitgevoerd.

De Nationale Opera heeft een groep jonge operatalenten verzameld om het werk eind november viermaal op te voeren in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. De talenten worden geregisseerd door de eveneens jonge regisseur Ted Huffman en muzikaal gecoacht door de ervaren pianist Roger Vignoles. De opera wordt gespeeld in een bewerking voor twee piano's van Benjamin Britten, evenals Francis Poulenc één van de toonaangevende componisten van de twintigste eeuw. Onder het zangtalent dat te horen zal zijn, zitten Nederlandse namen als Rubèn Plantinga, Jorne van Bergeijk en Zinzi Frohwein.

Les Mamelles de Tirésias is van 25 tot en met 29 november vier keer te zien. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vind meer culturele uitjes op DagjeWeg.NL.
Foto 2. Festival d'Aix-en-Provence / Vincent Beaume
Foto 3. Nationale Opera & Ballet. Foto: Edwin Walvis

Laatst gewijzigd: 2015-11-23 14:33:23 · Gepubliceerd: 2015-11-23 12:13:28 - 181