1

Spaanse geschiedenis en cultuur in beeld

Bewonder prachtige schilderijen van Spaanse kunstenaars uit de Gouden Eeuw

Tentoonstelling Spaanse Meesters Nieuws door
Foto 1. Pedro de Moya - Portret van een man (1650–60) © State Hermitage Museum, St Petersburg.

archief oud artikel 27 november 2015 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Soms is een schilderij zo mooi en levensecht dat je je bijna niet kunt voorstellen dat iemand het vanuit het niets zelf gemaakt heeft. De tentoonstelling 'Spaanse Meesters' bij Hermitage Amsterdam staat bol van zulke prachtige kunstwerken. Bewonder vanaf 28 november tot en met 29 mei 2016 meer dan honderd levensechte schilderijen van Spaanse kunstenaars uit de late zestiende en de zeventiende eeuw.

Ontdek de Spaanse schilderkunst

Gezichten van bekende en onbekende mensen met ogen die je recht lijken aan te staren. Indrukwekkende veldslagen en romantische portretten over liefde, hemel en het einde der tijden. De tentoonstelling Spaanse Meesters is een collectie van meer dan honderd schilderijen van Spaanse kunstenaars. Aan het einde van de zestiende en in de zeventiende eeuw bloeide de Spaanse kunst op en werden er prachtige schilderijen gemaakt - zo mooi vanwege hun eenvoud of juist ontzettend theatraal. Gek genoeg hebben maar weinig musea in Nederland Spaanse kunstwerken in hun collectie. Tot mei 2016 bekijk je de mooiste Spaanse schilderijen bij Hermitage Amsterdam.

Wandel door de Gouden Eeuw

Laat je meevoeren naar vervlogen tijden en reis van schilderij naar schilderij door de Gouden Eeuw van Europa. Spaanse kunstenaars ontwikkelden destijds een eigen stijl, die nog steeds goed te herkennen is. Dat zie je aan de soms duistere en trieste thema's van de schilderijen en het sterke contrast tussen lichte en donkere kleuren. Veel kunstwerken werden toen in opdracht van de kerk of de koning gemaakt en beelden daarom veldslagen of Bijbelse verhalen uit. Bekijk zelf de sfeervolle schilderijen, die je soms een vrolijk en soms een triest gevoel geven. De tentoonstelling eindigt in een modernere tijd en stijl met zeldzame schilderijen van Picasso.

Kunst met een soundtrack

Speciaal voor deze tentoonstelling is er een soundtrack gemaakt door DJ Von Rosenthal, waardoor de schilderijen nog meer tot leven komen. DJ Von Rosenthal reisde naar verschillende steden in Spanje en bestudeerde verschillende Spaanse meesterwerken om inspiratie op te doen. Het resultaat? Tien liedjes die je bij de tentoonstelling kunt luisteren tijdens de audiotour of via je smartphone.

Foto 2. Francisco José de Goya y Lucientes - Portret van de actrice Antonia Zárate (1810–11) © State Hermitage Museum, St Petersburg.
Foto 3. Bartolomé Esteban Murillo - Onbevlekte Ontvangenis (1680) © State Hermitage Museum, St Petersburg.
Foto 4. José Villegas Cordero - Het afscheid van de torero (1880) © State Hermitage Museum, St Petersburg.
Foto 5. Juan de la Corte - De veldslag (waarschijnlijk 1643) © State Hermitage Museum, St Petersburg.

Laatst gewijzigd: 2016-01-05 14:54:58 · Gepubliceerd: 2015-11-26 12:23:45 - 2999