Jurken à la Van Gogh

Van Gogh Girls van Viktor & Rolf te zien in Boijmans Van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen Nieuws door
Foto 1. Viktor&Rolf, Spring/Summer 2015 Haute Couture. Look 18, Yumi Lambert. Foto: Peter Stigter.

archief oud artikel 4 december 2015 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Mode die in een museum thuishoort, dat vond Han Nefkens, kunstverzamelaar, van de drie Van Gogh Girls van Viktor & Rolf. De drie jurken, geïnspireerd op schilderijen van Van Gogh behoren nu tot de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Benieuwd hoe een jurk à la Van Gogh eruit ziet? Ze zijn nu te zien in het museum.

Viktor & Rolf is met recht een inspirerend en steeds vernieuwend ontwerpersduo te noemen. Als inspiratiebron voor de jurken in hun haute couture collectie spring/summer 2015 gebruikten ze de schilderijen van Vincent van Gogh. De beroemde kunstschilder trok vaak de natuur in en de beelden van het platteland, die je terugziet in zijn werken, brachten Viktor & Rolf naar de catwalk. Hoe dat eruit zag? Dat kun je nu zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Kunstverzamelaar Han Nefkens kocht namelijk drie van de Van Gogh Girls en schonk ze aan het museum.

Van Gogh Girls

De Van Gogh Girls, zoals de drie creaties heten, zijn A-lijn babydoll jurken met een bloemenprint, gedragen met strohoeden en slippers. De hoeden zijn een knipoog naar het plattelandsleven en worden in de collectie steeds meer een eenheid met de jurk. Hoe verder in de modeshow, hoe extravaganter de jurk. Waar de eerste jurk er nog redelijk eenvoudig uitziet, krijgen de volgende creaties steeds grotere bloemen.

Op de catwalk van Viktor & Rolf

In het museum hebben ze een mooie plaats gekregen. "Ze staan in een hal met heel veel licht, waarin ze ronddraaien", vertelt Nienke Witte van Museum Boijmans Van Beuningen. "In de opstelling zie je ook de video van de modeshow. Er is een soort van catwalk nagebouwd. De drie jurken laten de opbouw van de show heel goed zien: van basic naar steeds extravaganter. De eerste jurk vormt de basis waarbij alleen de bloemblaadjes in de print zijn verwerkt, bij de tweede creatie zie je dat de bloemen er echt uitkomen. En het derde ontwerp is het slotstuk van de show, hier zijn de bloemblaadjes 3D vormen geworden."

Mode hoort in het museum

De drie creaties van Viktor & Rolf staan nu in het museum, dankzij verzamelaar Han Nefkens. "Het geeft me enorm veel voldoening dat deze creaties van Nederlands meest vooraanstaande internationale couturiers in het museum te zien zullen zijn voor een groot publiek. Voor mij is het veel, veel meer dan gewoon de eigenaar worden van het werk. Ik wil een visie delen met andere mensen." De Van Gogh Girls zijn te zien van 5 december 2015 tot en met 14 februari 2016.

Foto 2. Viktor&Rolf, Spring/Summer 2015 Haute Couture. Look 8, Taylor Hill. Foto: Peter Stigter.
Foto 3. Viktor&Rolf, Spring/Summer 2015 Haute Couture. Look 2, Alisa Ahmann. Foto: Peter Stigter.

Laatst gewijzigd: 2015-12-10 09:31:44 · Gepubliceerd: 2015-12-03 22:42:16 - 1151