1

Zwijmel mee met Grease de musical

Laat je meeslepen door de liefdesperikelen op Rydell High

Grease de musical Recensie door
Foto 1. Vajèn van den Bosch speelt de brave Sandy (hier in het gele shirt). Foto: Roy Beusker & Annemieke van der Togt.

archief oud artikel 27 januari 2016 Cultuur Landelijk De Amerikaanse Danny en Australische Sandy ontmoeten elkaar op vakantie en worden stapelverliefd. Een paar weken later als school weer is begonnen, komen ze elkaar plots op Rydell High tegen. Hitmusical Grease is na tien jaar afwezigheid terug in verschillende Nederlandse theaters. Met de T-Birds, de Pink Ladies en hun bekende liefdesperikelen, maar dan wel een klein beetje in een nieuw jasje.

Een nieuwe Danny en Sandy

Tim Douwsma, is dat niet die Friese jongen die een keer de punten doorgaf op het Eurovisie Songfestival? Ja. Met als gevolg dat duizenden Europese meisjes spontaan in katzwijm vielen en hij binnen een paar minuten al zijn eerste huwelijksaanzoeken op Twitter binnen kreeg. Typisch materiaal voor een Danny Zuko dus. Dat hij meer dan alleen een hunk is, bewijst hij al in de eerste paar minuten van Grease. In 'Die zomernacht' zingt hij moeiteloos de beroemde hoge noot aan het einde. Vajèn van den Bosch - bekend van onder andere haar rol als Liesl in The Sound of Music - knalt als de lieve Sandy gelijk de zaal in met haar goede stem. Samen vormen ze een schattig stel waarbij de chemie en onhandige spanning er als vonkjes van af lijken te spatten.

Soms een beetje flauw

Als de musical eenmaal begonnen is, valt het publiek al snel in het ritme van het bekende verhaal en de beroemde momenten. Sandy blijft slapen bij de Pink Ladies en wordt uitgelachen door Rizzo in het nummer 'Sandra Dee', de T-Birds knappen een auto op tijdens 'Greased Lightnin'' en Danny maakt er een potje van in de drive-in en zingt het nummer 'Sandy'. Juist door de herkenbaarheid van het verhaal en de liedjes, zouden scherpe en frisse dialogen erg welkom zijn geweest. Maar de teksten tussen de liedjes door zijn soms een beetje voorspelbaar en flauw. De nieuwe dansjes zijn wel een aangename verrassing. Zo heeft het dansje uit 'Greased Lightnin'' een make-over gehad en is het ensemble beresterk tijdens het dansfeest op het schoolgala. Enige minpuntje aan Tim Douwsma is zijn motoriek: hij danst als een onwennige houten klaas. Je ziet dat hij zijn best doet en hij komt er met zijn charmes mee weg, maar erg Danny Zuko-waardig zijn zijn moves niet. Tegelijkertijd maakt zijn logheid hem juist grappig tijdens de scènes waarin Danny Zuko allerlei sporten op school uitprobeert.

Glansrijke bijrollen

Ondanks de chemie tussen Danny en Sandy en de rest van de T-Birds en Pink Ladies, zijn de leukste momenten uit de musical te danken aan de bijrollen. Zo is René van Kooten irritant, aantrekkelijk en grappig tegelijk als foute rokkenjager Vince Fontaine. Als gladde radiopresentator en local celebrity versiert hij alles wat los en vast zit - zelfs zijn eigen spiegelbeeld. Eugene, de nerd van de school, steelt de show met zijn knulligheid zodra hij op het podium staat. Vooral in combinatie met schooldirectrice Miss Lynch levert dit hilarische en aandoenlijke momenten op. Ook de interactie van Miss Lynch met het publiek in de zaal na de pauze is erg grappig. Een spontaan momentje in de show of heel slim in het script geschreven? Geen idee, maar leuk is het wel.

Nostalgisch zwijmelen

Al met al is Grease een musical om bij weg te zwijmelen, al is het alleen maar vanwege de nostalgie van het wereldberoemde liefdesverhaal. Toch blijft het moeilijk de musical niet met de film uit 1978 te vergelijken, waarin de dialogen scherp zijn en John Travolta de sterren van de hemel danst.

De cast van Grease:
  • Danny Zuko - Tim Douwsma;
  • Sandy - Vajèn van den Bosch;
  • Vince Fontaine - René van Kooten;
  • Miss Lynch - Mylene d’Anjou;
  • Eugene - Jip Bartels.
Foto 2. De chemie tussen Sandy en Danny zit wel goed. Foto: Roy Beusker & Annemieke van der Togt.
Foto 3. De T-Birds lappen een auto op in de Grease-klassieker Greased Lightnin'. Foto: Roy Beusker & Annemieke van der Togt.
Foto 4. Ferry Doedens is de alternate voor de rol van Danny Zuko. Foto: Roy Beusker Fotografie.

Laatst gewijzigd: 2016-02-22 14:54:44 · Gepubliceerd: 27 januari 2016 - 969