1

Kunst uit de kelder

Ontdek de verborgen kunst van het Haagse Mauritshuis

Mauritshuis Den Haag Nieuws door
Foto 1. In het depot van het Mauritshuis. V.l.n.r.: Zegevierende Amor van Friedrich Bury, Portret van koningin Beatrix van Andy Warhol, Portret van Man van Karel Slabbaert (boven) en Landvolk bij een vervallen boerderij van Jan van Goyen (midden) en Landschap met brug, bekend als 'Het bruggetje van Jan van Goyen (onder). Fotograaf: Ivo Hoekstra.

archief oud artikel 4 februari 2016 Toerisme Den Haag, Zuid-Holland Altijd al benieuwd geweest naar alle verborgen kunstwerken in de depots van musea? In het Mauritshuis worden de hoogte- én de dieptepunten uit hun depot tentoongesteld. Ontdek vanaf 4 februari tot en met 8 mei de bewaarde kunst uit de kelders van het museum. En zo hangt er ineens een Andy Warhol tussen pareltjes uit de Gouden Eeuw.

Ontdekkingen uit het depot

In de tentoonstelling Hoogte- en dieptepunten uit het depot zie je ruim vijftig stukken die verborgen waren in het depot van het Mauritshuis. Conservator Edwin Buijsen vertelt meer over de verhalen achter de schilderijen: "Een hoogtepunt uit het depot is een klein schilderij van Esaias van de Velde. Het hing niet in het Mauritshuis omdat het heel erg vergeeld was. Nu is het schilderij gerestaureerd en weer veel frisser en kun je ook beter zien hoe goed het geschilderd is. In de tentoonstelling hangt 'ie apart als verrassing: een mooie en verrassende ontdekking die we in het depot hebben gedaan." Andere schilderijen uit het depot waren te groot om in de permanente collectie op te nemen: zoals een reeks van 25 officiersportretten van Haagse schilder Ravesteyn uit het begin van de zeventiende eeuw. De reeks is nu voor het eerst sinds de achttiende eeuw helemaal compleet te bekijken.

Een gouden miskoop

Er zijn voor de tentoonstelling ook miskopen uit het depot gevist. Meneer Buijsen: "Er is een klein schilderijtje waarvan niemand weet wie het geschilderd heeft. In de negentiende eeuw dook het ineens op, maar we weten niet waar het vandaan komt. Het is een beetje onhandig geschilderd en moet Simeon met het kind Jezus voorstellen." Als het lelijk is, waarom ligt het dan nog in het depot? Buijsen legt uit: "We hebben ook schilderijen gekregen als schenking, of hele collecties waarvan niet alle stukken even mooi zijn. Het kan ook zijn dat men in die tijd een schilderij heel bijzonder vond, maar dat het uiteindelijk niet zo speciaal blijkt te zijn." Soms blijken dieptepunten juist interessanter dan gedacht. "In 1821 kocht Koning Willem I een schilderij van de bekende Italiaanse schilder Raphael. Algauw bleek dat het niet een echte Raphael was. We zijn hier onderzoek naar gaan doen en toen bleek dat het op goudleer was geschilderd. Dat is extreem zeldzaam en daardoor is het toch een bijzonder kunstwerk." Zo zie je maar weer: gooi nooit zomaar iets weg!

Geen saaie foto

Voor alle hoogte- en dieptepunten is niet genoeg plaats in het Mauritshuis. Geloof het of niet: de selectie van ruim vijftig schilderijen is slechts een fractie van wat er in het depot schuilt. In het depot liggen driehonderd kunstwerken verscholen, waaronder een mooie Warhol van toenmalig Koningin Beatrix. Niet iets wat je gelijk aan de collectie van het Mauritshuis zou koppelen, aangezien de meeste werken dateren uit de Gouden Eeuw. "Het portret van Beatrix is aangekocht in 1986 omdat er traditiegetrouw in een overheidsgebouw een portret van het regerend staatshoofd hangt. De toenmalig directeur wilde geen saaie foto, maar een bijzonder kunstwerk. 'Als we dan toch een portret van de koningin ophangen, dan maar gelijk een Andy Warhol'. Nu hebben we natuurlijk een nieuw staatshoofd, dus vervult het kunstwerk die rol niet meer," aldus meneer Buijsen.

Er is nog één plekje beschikbaar voor een kunstwerk uit het depot. Welk stuk het uiteindelijk wordt, mag het publiek zelf beslissen! Stem mee op de publiekslieveling en misschien komt jouw favoriet wel tijdens de tentoonstelling in het museum te hangen. Het stemmen gaat intussen gewoon door, zodat verschillende publiekslievelingen elkaar afwisselen.
Foto 2. Mauritshuis, Den Haag. Fotograaf: Ivo Hoekstra.
Foto 3. Mauritshuis, Den Haag. Fotograaf: Ivo Hoekstra.
Foto 4. Andy Warhol (1928-1987). Portret van koningin Beatrix, 1985. Mauritshuis, Den Haag.

Laatst gewijzigd: 2016-02-04 15:41:01 · Gepubliceerd: 4 februari 2016 - 840