Naakte vrouwen in het Van Gogh Museum

Niets wordt verhuld: bekijk de tentoonstelling Lichte zeden

Ontdek de tentoonstelling Lichte zeden Nieuws door
Foto 1. Op dit schilderij van Jean-Louis Fourain is pas echt te zien wat lichte zeden zijn! Foto: Van Gogh Museum.

archief oud artikel 15 februari 2016 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Blote vrouwen in overvloed in het Van Gogh Museum! Vanaf zaterdag 19 februari tot en met zondag 19 juni bekijk je hier de tentoonstelling Lichte zeden, die je alles laat zien van de prostitutie in de negentiende eeuw. De onverbloemde, naakte werkelijkheid.

Verleiden is een kunst

Tippelende vrouwen op boulevards, rijke courtisanes in hun salon of afgeleefde prostituees in het bordeel. De prostitutie kende veel verschillende kanten! Bekende schilders als Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Kees van Dongen nemen je in de tentoonstelling Lichte zeden mee naar het Parijs van de negentiende eeuw. Stap binnen in de danszalen, cafés en straten van toen. Er zijn kunstwerken uit vier verschillende thema's te bewonderen.

Van gevangen prostituee tot uitgedoste schoonheid

Prostituees als diva's

Het was op straat niet meteen duidelijk wie prostituee was. In het thema 'Onzekerheid en dubbelzinnigheid', ontdek je hoe vrouwen dit soms met een bepaalde blik, houding of kleuren lieten doorschemeren. Het thema 'Pracht en praal van de courtisanes' is heel wat duidelijker! De kunstwerken geven je een blik in het leven van prostituees die het bed deelden met rijke mannen en politici. Volgehangen met sieraden en luxe kleding worden ze als echte diva's afgebeeld.

Uitbundig leven of gevangen

'In het bordeel': in dit thema wordt een verborgen wereld blootgelegd. Het spel van afwachten en verleiden, maar ook het dagelijks leven van prostituees. Alles wat je als buitenstaander niet zo snel te zien krijgt. Wist je bijvoorbeeld dat illegale prostituees in gevangenissen werden opgesloten? Het laatste thema van Lichte zeden heet 'Uitspattingen in kleur en vorm'. Hierin wordt alles door de schilders onthuld! Met felle kleuren, bijzondere vormen en vreemde composities hebben de werken wel iets weg van karikaturen.

Dans mee in de cocktailbar

Wil je nog meer weten over prostitutie in de kunst? Iedere maand zijn er op zondag gratis lezingen. Daarnaast kun je een privérondleiding boeken of een workshop waarin je zelf aan de slag gaat met een kwast en acrylverf. Vincent op vrijdag, dat wil je echt niet missen. Hierbij staat één keer in de maand op vrijdagavond alles in het teken van Lichte zeden! Met muziek, een cocktailbar en allerlei andere activiteiten.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Lichte zeden is er een bijzondere pop-up locatie midden op de Wallen ingericht: Sint Annenstraat 21. Kijk naar binnen door de ramen naar drie ingerichte stijlkamers vol kunst, spiegelvloeren, decorstukken en schilderijen.
Foto 2. Dit schilderij van Edgar Degas laat het dagelijkse leven zien van prostituees. Foto: Musée d'Orsay, Parijs.
Foto 3. Een prachtig beschilderd bed! Foto: Jan-Kees Steenman.

Laatst gewijzigd: 2016-03-16 08:41:30 · Gepubliceerd: 15 februari 2016 - 1483

Activiteiten Van Gogh Museum

Nu te bezoeken

Tentoonstelling Painting as a Last Resort


In de expo 'Painting as a Last Resort' staan fantasierijke landschappen geschilderd door Matthew Wong centraal. Ontdek het oeuvre van Wong en hoe hij geïnspireerd is geraakt door Van Gogh in het...

Binnen enkele weken te bezoeken

Yoga in Van Gogh Museum

 
Reis door de seizoenen met de werken van Vincent van Gogh terwijl je je helemaal ontspant tijdens de yogales in het Van Gogh Museum.